Katie Melua – Biografi

 Ett givet val för mig och en favorit från hennes första ton på första låten på första albumet 2003. Här finns nu en laddad musikspelare med ett personligt urval. Musikspelaren öppnas i nytt fönster.

* Klicka på den här länken och musikspelaren öppnas i Nytt fönster *

Biografi

Katie Melua är född 16 September 1984 i Kutaisi, Georgien, som då var en del av gamla Sovjetunionen. Landet blev självständig stat 1991. I efterdyningarna av den georgiska inbördeskriget flyttar familjen till Belfast på Nordirland 1993 där fadern får en tjänst som hjärtspecialist. Efter några år flyttar familjen vidare till London. 10 Augusti 2005 blir Katie tillsammans med övriga familjen, mamma, pappa och bror Brittiska medborgare. Innan 21 års ålder har Katie alltså hunnit med att ha haft tre olika medborgarskap. Förutom engelska talar Katie både georgiska och ryska. 2008 flyttar hon till egen lägenhet i Notting Hill. Katie Melua och James Toseland gifter sig den 1 september 2012. Han är född 1980 i Sheffield och är före detta roadracingförare. Världsmästare i Superbike säsongen 2004 och 2007.

Eva Cassidy var den amerikanska sångerskan som tragiskt hade gått bort i cancer den 2 november 1996 endast 33 år gammal. Det var hon, Eva Cassidy som kom att bli till en stor inspirationskälla för Katie Melua och hennes fortsatta utvecklingen till Singer-songwriter och musiker. Eva Cassidys postumt utgivna album ”Songbird” 1998 upptäcktes av Katie runt år 2001, när hon var ung musikstuderande på The BRIT School for Performing Arts and Technology.

Det var på The Brit School som hon för första gången kom i kontakt med Mike Batt låtskrivare och producent. Mike var dryga 50 och Katie var 18 år. Båda hade upptäckt Eva Cassidys ”Songbird” och förenades i känslan över Eva Cassidys fenomenala sång och förmågan att lyfta fram och tolka innehållet i en text. Katie började skriva låtar på allvar och Mike Batt knöt henne till sitt, på den tiden, lilla skivbolag under etiketten DRAMATICO. Mike Batt blev både hennes blivande manager och producent. Katie Meluas tre första album bär helt hans signatur.

Call off the Search
Debutalbum som släpptes 3 november 2003. Några veckor innan var första singeln ute ”The Closest Thing to Crazy” men hade svårt att få speltid på radion, tills den började ”pluggas” under november december av en producent på BBC Radio 2 som en blivande årets jul-låt. Nu blev det inte så, den stannadeupp på plats 10. Men den gav albumet en dundrande framgång. Den kom att nå första platsen på albumlistan och blev kvar där på förstaplatsen under sex påföljande veckor med en försäljning av 1.2 million bara i UK. Sex av albumets spår bar Mike Batts signum och två var signerade Katie Melua. ”Belfast (Penguins and Cats)” och ”Faraway Voice”. Riktat till den bortgångna Eva Cassidy.

Piece by Piece
Andra albumet släpptes den 26 september 2005. Första singeln ut från plattan var ”Nine Million Bicycles” som släpptes veckan innan albumet. Den singeln blev Katie Meluas första topp-fem placerade singel. Fyra låtar på plattan kommer från Mike Batt och fem från Katie. ”Piece By Piece”, ”Spider’s Web”, ”I Cried For You”, ”I Do Believe In Love”. En är signerad Melua-Batt ”Halfway Up The Hindu Kush”.

Den 1,58 långa och väna Katie Meloa är vad man brukar kalla en riktig ‘adrenaline junkie’ efter hennes förtjusning över de värsta åkattraktioner och bergochdalbanor man kan hitta. Med på listan finns också både skärmflygning och hängglidning som flyglektioner för ett kommande flygcertifikat. Helt i linje med detta är Katie Meluas rekord från 2006 för att ha genomfört den djupaste fullängd konserten i världen. Concert Under The Sea 303 meter ner i djupet i ett av de fyra benen på Norska gasplatsformen TrollA i Nordsjön den 2 oktober 2006.

Pictures
Tredje albumet tillsammans med Mike Batt släpptes 1 oktober 2007. Albumet har sålt i över 35 miljoner ex världen runt. Kuriosa är att  iTunes av misstag började sälja albumet en månad tidigare den 2 september. Allt beroende på ett misstag av en Moderator på ett forum som raderade inlägg om utgivningsdatum.

I december 2007 släppte Melua en cover av Louis Armstrong ”What A Wonderful World”, där hon mixades ihop i en duett med Eva från en tidigare inspelning gjord av Eva Cassidy. Singeln nådde förstaplatsen på engelska singellistan den 16 december 2007. Allt överskott från singeln gick oavkortat till Röda korset. –  Katie Melua & Eva Cassidy – What A Wonderful World –

Under 2008 påbörjade Katie en världsturné, med fokus på musik från hennes tidiga album. Hennes liveframträdande på Londons O2 Arena släpptes på DVD i maj 2009.

The House
Fjärde studiealbumet släpptes 24 maj 2010. Det första som inte var signerat Mike Batt. Här är ett mer personligt album där Katie varit med i tillblivelsen av de flesta låtarna tillsamman med andra musiker. Albumet fick omdömen som “Her best yet” och förstasingeln nämndes som “the best thing she’s ever done”.

Under 2008 påbörjade Katie en världsturné, fokuserat på hennes tre tidigarealbum. Hennes liveframträdande från Londons O2 Arena släpptes på DVD i maj 2009.

Europaturnén 2010 blev uppskjuten på grund av av sjukdom. ”Jag har haft ett sammanbrott, så jag behöver ta lite ledigt”. I september samma år bestämde hennes läkare att hon skulle sluta arbeta, vilket resulterar i en sjukhusvistelse i sex månader.

Secret Symphony
Femte albumet släpptes den 5 mars 2012. Hon bekräftade också sitt engagemang för roadracingföraren James Toseland i januari 2012 och giftermålet ägde rum samma år 2012, den 1 september.

Ketevan
Tio år efter hennes debut släpps så ”Ketevan” som är hennes Georgiska namn, på hennes födelsedag den 16 september 2013 då hon fyller 29 år. Första singeln från ”Ketevan” var den vackra och sköna hymnen ”I Will Be There”. Som var komponerad av Mike Batt som ett beställningsverk från Hovet och uruppfördes på ”the Coronation Gala, at Buckingham Palace” den 11 juli 2013. Högtidlighållandet av Drottning Elisabeths 60 år på tronen. Jag tycker att den inspelade konsert versionen som jag lagt här nedanför är mycket bättre än den som finns på albumet. Så se och njut!

Björn Thylander

 .

 I Will Be There (Full Concert Version)

* Klicka på den här länken och musikspelaren öppnas i Nytt fönster *

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: