Adventsljusstaken

Första elektriska adventsljusstaken

Jag vet att det är några dagar kvar till 1 advent men här på bloggen har jag ställt fram den obligatoriska decemberprydnaden som lyser upp alla våra fönster i den mörkaste av tider. Det var på 30-talet som den då 25-åriga lagerbiträdet på  Philips, Oscar Andersson  bosatt i Landala Göteborg fick den ljusa snilleblixten. Och nu finns den alltså även här på bloggen..

När Oscar hade grejat och fixat, för det var inte lätt att få den elektriska ljusstaken att glöda. Oscar funderade, löste sedan problemet. En 75 watts glödlampa kunde få fungera som motstånd vid kontakten i väggen. När glödlampan fungerade som motstånd, glödde den bara och kunde döljas bakom en gardin. Julen 1934 strålade så världens första elektriska ljusstake i fönstret i Oscars föräldrahem i Göteborg.

Oscars ljusstake togs sedan med upp till Stockholm och visades upp för de stora cheferna på Philips huvudkontor. Där skrattade man förstås åt en elektrisk ljusstake (vad är det med Stockholmare) för inte ville väl folk byta ut sina levande ljus i fönstren. Men Göteborgarna gav sig inte så lätt. Efter övertalning så blev det i alla fall en provproduktion.. Så här såg den ut.

adventsljusstake_02
Resten är en ljus historia skulle man kunna säga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: