Cykling har under det senaste åren växt som motionsform. Det beror förmodligen till stor del på att det är en skonsam, effektiv och enkel träningsform som många kan utöva. Förutom att du tränar konditionen får du starkare och uthålligare muskler av cykling.
Många har upptäckt tjusningen med att motions-cykla. Cykling är en oerhört bra träningsform som är både skonsam mot kroppen och effektiv. När du cyklar kan du träna och samtidigt njuta av omgivningen på ett helt annat sätt än andra träningsformer. En stor fördel med cykling som motionsform är att du behöver inga förkunskaper för att komma igång och alla kan cykla oavsett ålder. När du ska cykla kan du antingen cykla mountainbike eller landsvägscykling. När du har valt vilken typ av cykling du vill utföra behöver du skaffa cykel och personlig utrustning för att kunna cykla.
Cykel ger bra muskelträning
Det finns många anledningar och fördelar med att cykla. Framförallt är cykling mycket skonsammare för kroppen i jämförelse med löpning. Eftersom kroppen tar mindre stryk minskar risken att du ska drabbas av diverse skador. Det är framförallt skonsamt för knän och leder. Tänk bara på att cykla på en cykel som passar dig och som är rätt inställd. När du cyklar tränar du främst kondition men även dina muskler på ett bra sätt. Cykelträning bygger muskler och det är framförallt musklerna i underkroppen som utvecklas. Benen och rumpan är något som du verkligen kan träna upp genom cyklingen. Men det är inte bara underkroppen som kan få god muskeltillväxt utan även bålen och armarna. Exakt hur dina muskler tränas när du cyklar beror mycket på vilken typ av cykling du utför, lutning på vägen, din ålder, kön, hur du sitter på cykeln och hastighet. Det är dock främst lungor och hjärta som du tränar vid cykling.
Planera din cykelträning för att den ska bli effektiv
Om du vill göra cyklingen mer effektiv och utveckla dig själv som cyklist är det viktigt att planera och ha en tydlig träningsplan. Det går absolut att bara hoppa upp på cykel och börja cykla med utvecklingen kommer snabbt stagnera om du inte har en genomtänkt plan. När du ska börja cykla är det bättre att köra fler pass och kortare sträckor än färre och längre. När du har cyklat ett tag kan du gradvis höja intensiteten. Att växla mellan olika tempon är också bra. Variera hårda intervallpass med mer lugna turer. Tänkt på att värma upp ordentligt innan du kör igång med hårda intervaller. För att bygga upp en stark kropp krävs det att du vilar emellanåt. När du tränar bryter du ner kroppen och den behöver chans att återhämta sig. Att stretcha efter cykelpassen är en fördel. Fokusera främst på att stretcha ut musklerna i benen, rumpan och ländrygg.