Cabaret – Minnen

 Mina egna minnesanteckningar……….. 

– Någon gång i slutet av 60-talet kom jag för första gången i kontakt med Cabaret. Hur och när minns jag inte riktigt, Cabaret tog det unga Jaget med storm. Den saken är helt klar, nu när man kan se på det hela lite sådär i backspegeln.

Som ung teaterintresserad yngling laddade jag kassettbandspelaren med musiken från föreställningen i New York och drog upp volymen så hårt det gick. Tog bussen från Bergshamra in mot Stockholms centrala delar. Var nog ganska övertygad att jag gjorde stockholmarna en stor välgärning när jag delade med mig av musiken från Cabaret, dag efter dag. ◊ eller var det bara jag som ville visa vad jag gillade ◊ Tills bandet trasslat in sig så mycket att det inte ens längre gick att vrida tillbaka med hjälp av blyertspennan.

Första Cabaret föreställningen jag fick se, känna och uppleva var på Stora Teatern i Göteborg. Såg tågkupén med Clifford Bradshaw och Mr Norris skaka fram emot scenkanten och anlända till Berlin Hauptbahnhof 1930.

Efter det har det blivit fler Cabaret föreställningar. Riksteatern, Malmö Stadsteater, Västerbottensteatern, Skånska Teatern, Oscars Teatern. Backa Teatern. Till och med i lokalen som i dag är Lagerhaus i Göteborg. Har uppvaktat Sally Bowles med blommor efter föreställning. Vem vet, kanske får ett tack.. någon gång.. skrattar.. vem vet.

Starkaste minnet är nog från Västerbottensteatern. Såg föreställningen någon stans ute i ”obygden”. Scenen innan första aktens slut var så starkt laddad att när det på slutet fullkomligen regnade ner hakkorsflaggor över scenen. Då var det inte längre läge för applåder..det kom några ströapplåder som tynade bort vartefter. Vi i publiken satt sedan tysta i egna tankar, inte vet jag men det kändes som eviga fem minuter. Ja det var lite minnesanteckningar om Cabaret…

Cabaret i Sverige

Hur många uppsättningar av Cabaret i Sverige? Vet du eller anar du hur många. Här har du fem alternativ att välja på. Ett alternativ stämmer. Frågan får sitt svar här på Vanligt & Vänligt den 4 april. När föreställningen i Södertälje har haft sin premiär. Cabaret frågan har fått sin egna sida. Cabaret – frågan

Cabaret alltid någonstans..
  • Cabaret – Musiken finns en exklusiv video från Camari Theater Tel – Aviv, Israel med en väldigt bra Itay Tiran som Emcee. Språket är hebreiska. En klar egen favorit.
  • Här är en video från Ecuadors huvudstad Quita och Teatro Bolivar med en riktigt bra Pamela Cortés som Sally Bowles.  Språket är spanska. En klar egen favorit.

…..

Pamela Cortés som Sally Bowles

Teatro Bolivar ↔ Quito Ecuador

→ Teatro Bolivar ←

lang-pil-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: