Giro d´Italia etapp 9

Blockhaus

en höjdare i årets Giro

En spännande, intressant och tyvärr olycksdrabbad etapp väntade på den nionde tävlingsdagen. 139 kilometer från Montenero di Bisaccia upp till Blockhaus.

Vi har sett avslutningen tidigare. Uppför den 30 km långa branta stigningen till Blockhaus. Passo della Maielletta eller ”Mamma Rosa” på 1.675 meters höjd. Målet är densamma som 2009.

Den här gången tar cyklisterna sig upp från ett nytt håll. Roccamorice-sidan, som är den tuffaste stigningen. Med ett mittparti som mäter över 7 km i längd med en stigning på 9-10%.

Tröjkampen..

Den andra vilodagen väntar om hörnet. Girot har nu kommit till den punkten, där första tredjedelen är avklarad. Den som nu bär Maglia Rosa kan inrikta sig på att bevaka och bevara tröjan. Så det är väl lika bra att börja med tröjkampen.

Bob Jungels tappar både Maglia Rosa och Maglia Bianca. Maglia Rosa tar Nairo Quintana och Biabnca går till David Formolo.

Jan Polanc har fortfarande Maglia Azzurra och Fernando Gaviria bär fortfarande poängtröjan Maglia Ciclamino.

Krashen..

Han hade stannat väl synlig på den vänstra sidan av vägen. Mc-polisen som kom att orsaka den stora kraschen.

Vägen är rak och klungan närmar väl sammanpressad på vänster sidan av vägen. Som vi så ofta ser så drar cyklister alltid nära fasta hinder och publik vid vägen.

Här rör sig dom första i klungan otäckt när motorcykeln utan att på det minsta sätt försöka ta ut avståndet åt höger för att gå fri från hindret.

Lite längre ner i klungan kommer några som ligger näst intill på själva vägkanten. Med den täta klungan finns inte plats för rörelse ut i vägen, utan det blir krasch direkt med Mc-polisens stillastående motorcykel.

Man kan få uppfattningen att allt är Mc-polisens fel. Jag tycker alltså inte riktigt så att allt är Mc-polisens fel.

Vad hände..

Kraschen drabbade framför allt Team Sky som fick många av sina cyklister i backen. Värst såg det ut för Sky cyklisterna Geraint Thomas och  Mikel Landa. Båda kunde fortsätta.

Värst var det för Giro tvåan Geraint Thomas som efter etapp 8 låg 0:06 sekunder efter Bob Jungels i Maglia Rosa. Rasade nu ner till 17 plats på totalen, hela 5:14 efter loppets nya ledare Nairo Quintana.

Mikel Landa kom också igen, trotts smärtan av kraschen, på plats 44 i totalen nu 27:06 minuter efter täten.

Var ”bara” en cyklist som bröt på dagens etapp upp till Blockhaus. Nederländaren Wilco Kelderman i Team Sunweb.

Nu väntar vilodag innan 39 km tempo..

OJ.. Ett individuellt tempolopp direkt efter vilodag, kan vara riktigt avslöjande. Det kan verkligen slå helt olika.. Viktigast att inte tappa tid…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: