Therese Johaug-dilemma

_20170111_233750
”Jeg skal vise alle at jeg er så uskyldig i denne saken her.”

– ”Jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og er forbanna at jeg er kommet i den situasjonen i. Det finnes ikke ord som beskriver om hvor jævlig jeg har hatt det nå.”

Sa Therese Johaug och slog näven i bordet under presskonferensen den 13 oktober. Där Therese och Norska Skidförbundet offentliggör att hon har testats positivt för den anabola  steroiden Clostebol.

En dopningstest som utfördes på hemmaplan i Oslo den 16 september. Therese uppgav då, som man ska, att hon hade använt en sårsalva vid namn Trofodermin. Ordinerad som solskydd för sina såriga läppar av skidlandslagets läkare Fredrik S Bendiksen.

Therese berättar medan hon gråtande bedyrar sin egen oskuld och lägger över allt ansvar på skidlandslagets läkare Fredrik Bendiksen. Själv hade hon gjort allt vad hon ska och bara följt vad landslagsläkaren ordinerat för hennes solbrända läppar.

Therese är helt uppgiven under presskonferensen och berättar att det var under landslagets höghöjdsläger i Italienska Livigno under augusti månad, som hon i det starka solljuset fick besvär med något som kan liknas vid en brännskada på läpparna.

Efter kontakt med landslagsläkaren Bendiksen, fick Therese två olika förpackningar med salva, att pröva som solskyddsmedel för sina såriga läppar. Efter att ha använt den första salvan under halvtannat dygn, konstaterat att den inte gav önskat resultat.

Blev det i stället Trofodermin med det dopingklassade Clostebol, som Therese kom att använde. Innan kuren påbörjades med Trofodermin ställer hon frågan till Bendiksen. Är salvan OK att använda, att den inte finns med på WADA:s lista över förbjudna dopingklassade ämnen. Therese får då garantier av Bendiksen att salvan är helt OK.

På presskonferensen går nu landslagsläkare Bendiksen in och vidimerar att allt har gått till på det sätt som Therese gråtande har redogjort för. När han i sin tur är klar uppger han att han tar sitt fulla ansvar och avgår med omedelbar verkan. Här och nu, mitt upp i presskonferensen!

Känns inte rätt att att någon tar sitt ansvar genom att bara avgå och därmed vara borta från alla frågor som nu inte kan ställas och därmed inte får några svar..

Jag kan förstå att han avgår, men var det inte lite väl snabbt och lättvindigt? Nu var det ju bara Thereses ord som gällde. Där hon hade bedyrat sin oskuld. Att hon är totalt oskyldig. Landslagsläkare Fredrik S Bendiksen med sina 36 år inom idrottsmedicin. Hade ju tagit på sig fullt ansvar för att Therese Johaug hade åkt fast för doping!

trofodemin-02

Varken Therese Johaug, elitidrottare på toppnivå, eller Fredrik Bendiksen, som mångårig idrottsläkare. Har tydligt inte alls observerat den stora varningssymbolen på förpackningen. Varning för just dopping. Det är hur märkligt som helst!

Att du och jag slarvar med att läsa bipacksedeln, som informerar om innehåll och varnar för biverkningar är en sak. Men att elitidrottare inte bryr sig, att en läkare med inriktning idrottsmedicin, inte kollar upp vad han ordinerar. Är bara helt otroligt.

Trofodermin innehåller det dopingklassade medlet Clostebol. En anabol steroid som är effektivt muskeluppbyggande, därmed prestationshöjande medel. Clostebol är den svagaste av alla steroider. Samtidigt mycket effektiv då det genast tas upp av kroppen och bygger muskelmassa.

Clostebol användes flitigt i forna DDR under 70- och 80- talet. Clostebol har stått uppförd på WADA:s antidoping lista som ett dopingklassat, förbjudet ämne i över 20 år. Testas man positivt för Clostebol är ministraffet direkt 1 års avstängning, upp till max 4 års avstängning.

Trofodermin är inte ett registrerat läkemedel, varken i Norge eller Sverige. Tar man en titt på den utmärkta sajten Drugs.com  och gör en sökning påTrofodermin finner man
att salvan är ett registrerat läkemedel i bara två länder. Brasilien och Italien.

Kan det vara så att Therese Johaug är helt oskyldig som hon försäkrar. Att läkaren Fredrik S. Bendiksen har totalt noll koll på allt och har hela ansvaret för doppingen. Han som mellan 1995 och 2003 var ”medical director” och ”country manager” för läkemedelsföretaget Pfizer, som är dom som tillverkar Trofodermin.

Njaa.. Så enkelt är det inte. Idrottsutövaren har själv fullt ansvar över vilka medel man låter kroppen ta upp. Två veckor innan dopingtesten den 16 september. Berättade Therese om hur nojig hon kunde vara för vad hon stoppade i sig och hur hon kollade och dubbelkollade allt flera gånger.

Bara en titt på förpackningen, så skulle Johaug sett varningen om doping. Finns inget försvar för henne att lämpa över allt ansvar på landslagsläkaren Bendiksen. Att hon hade frågat honom och han hade svarat att det var ok att använda salvan…

Var och när
När köptes Trofodermin salvan? Vem gjorde inköpet? När påbörjades behandlingen?

johaug-01
”Jeg har null skyld for det som har skjedd.”

Ju längre tiden går sedan doppingen blev känd. Ju märkligare känns hela historien.

Söndag 28 augusti är landslaget i Seiser Alm. Therese ringer hem till Fredrik Bendiksen i Oslo. Hon ber att han tar med sig en salva ner till Italien, för sina solsveda läppar.

Landslagstjejerna flyttar över till Livigno och Fredrik Bendiksen anländer sent torsdag kväll, den 1 september till Livigno. Fredrik träffar Therese till frukost 2 september. Han upptäcker då att man saknar cortisonsalvan Terracortril som Therese brukar använda.

Därför ska Fredrik Bendiksen se vad han kan inhandla på närmaste apotek, 125 meter från hotellet. Märkligt är det att Bendiksen styr stegen till ett apotek som inte säljer receptbelagda medikamenter.

Några hundra meter längre bort finns apoteket som har receptbelagda sårsalvor som borde ha varit det självklara valet. Gentalyn eller Cortison Chemicetina. Väl beprövat, rekommenderat  vid solsveda. Som Bendiksen kunde fått ut med sin läkarlegitimation.

Först under lördagen den 3 får Therese en salva av Bendiksen för sina läppar. Den 4 september påbörjar hon kuren med den dopingklassade salvan Trofodermin.

Den 8 september är hon i Serbien och spelar in reklamfilm. Fortsätter med Trofodermin kuren till den 15 september. Den 16 september sker dopingkontrollen i Oslo

Två veckor efter Presskonferensen tillsammans med Norska Skidförbundet. Där dopingskandalen blev offentlig. Bjuder Therese Johaug in sex norska media för en pressträff. Inte tillsamman, där dom skulle kunna följa upp varandras frågor med egna följdfrågor.

Hon tar emot varje enskilt media, var för sig. Där man får sju minuter vardera, varken mer eller mindre. Pojkvännen Nils Jakob Hoff klockar tiden och hennes advokat Christian Hjort tar ljudupptagning av varje intervju med sin mobiltelefon… Inga utländska media är inbjudna till pressträffen..

johaug-03”Jeg har forklart og fortalt hele sannheten. Jeg har ikke noe annat å si”

Therese Johaug är avstängd tills dom meddelas. Den 25-27 januari kommer förhör att hållas där den ena parten är Antidoping Norge som vill stänga av Johaug i 14 månader. Therese Johaug vill å andra sidan bli helt frikänd för alla dopinganklagelserna…

Domstolsutslaget kan överklagas av både Internationella skidförbundet (Fis) och Wada. Båda har som även Johaug rätten att överklaga domen. Då till Cas, idrottens skiljedomstol med säte i  Lausanne, Schweiz.

no-doping-02

V-bjornen-01

En kommentar på “Therese Johaug-dilemma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: