Gentlemen’s agreement

Richie_Porte-handske

Etapp 16. Tisdag den 26 maj. Pinzolo – Aprica. 175 km. stjarna-rosastjarna-rosastjarna-rosastjarna-rosa


Gårdagen var vilodag. Australiensiska mästaren tog av hjälmen och kastade in handsken. Richie Porte, en av förhandsfavoriterna lämnar racet. Kvar ligger bara hjälm och handskar.

Det var ingen större överraskning efter resultatet på etappen innan gårdagens vila. Då det blev en 88 plats för Richie Porte. Distanserad av Mikel Landa med hela 27:04..

Att den 16:de tävlingsdagen skulle bli en bergstuff etapp, rådde det inga som helst tvivel om. Drottningetappen på årets Giro lever på alla sätt upp till det hur man brukar beskriva Giro d´Italia. Det vackraste och hårdaste.

Här har vi fem toppar som ska besegras samtidigt som man kämpar om placeringar och mekaniska problem.

GC-listan. Etapp 16. Tio i topp.

tio-topp-etapp-16

Contador fick punktering några kilometer innan klättringen uppför Mortirolo började. Som mest var Contador 52 sekunder efter Fabio Aru. Finns ett Gentlemen’s agreement när det gäller den rosa ledartröjan i Girot. Händer det något, krasch, vurpa, mekaniskt problem. Tar vi det lugnt och låter Maglia Rosa komma tillbaks.

Men det tycks inte gälla i Årets Giro. Mikel Landa berättade i intervju efter racet att när man hörde om Contadors punktering, drog man inte ner på takten. Tvärtom man lierade sig med Katusha och istället ökade tempot…

Katucha kör hårt och slår sönder klungan på nedvägen från Aprica, under första svängen där uppe. Contador jagar ikapp allt som rör sig på vägen upp mot Mortirolo sekund för sekund. Snacka om kraft, urvilja och beslutsamhet.

I slutändan var det Mikel landa som vann etappen uppe på Aprica. Landa tog sig förbi sin kapten i Astana teamet på CG-listan och tog platsen bakom ledande Contador, med Aru nu på 3:e plats. Men det fanns flera som skulle kunna ses som” Man of the day”

Steven Kruiswijk i LottoNL – Jumbo. Han var den som anförde takten tillsammans med Contador och Landa, när dom hade lämnat Fabio Aru bakom sig.

Steven Kruiswijk knep tillslut andraplatsen bakom Landa, men före Contador, upp vid  Aprica målgången..

Tog över den blåa bergatröjan från Beñat Intxausti i Movistar med minsta möjliga övervikt. 1 poäng. Kruiswijk tog sig samtidigt in på GC-listan till en 8 plats. Han är säkert en av dem som finns med på listan i Milano 31 maj. om han nu fortsätter så här. Han ser stark ut.

Ryder Hesjedal i Cannondale – Garmin gjorde ett riktigt hästjobb, i en tidig solo utbrytning. Orkade inte hela vägen, men kom till slut in på en stark 6 plats på etappen och in på CG-listans 10 plats.

Oj.. hur ska det här sluta? Vad ska hindra Contador att en andra gång tappa tröjan? Vem är kaptenen i Astana, vem ska köra för vem? Var det kanske ett dumt beslut att inte låta Mikel Landa få ta över den rollen tidigare i Girot? Han som nu har två etappsegrar på raken.

Nu kommer några enstjärniga etapper, om det finns några sådana uppe i bergen. Innan det är dax för kungaetappen. Årets Cima Coppi på etapp 20.

Colle delle Finestre vid den franska gränsen på 2,178 meters höjd. . De sista 7,8 km mot toppen bär uppför på grusväg….

Dagens Giro resultat för Tobias Ludvigsson blev plats 73 och i sammandraget plats 91.
Imorgon är en ny dag…


Etapp 17. Onsdag den 27 maj. Tirano – Lugano. 136 km


Björn Thylander

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: