Etapp 10 Extra

hjul-byte-600

Etapp 10  Extra  Tisdag 19 maj. Civitanova Marche – Forlì. 195 km stjarna-rosa


Fem kilometer till mål och då händer det som inte får hända. Richie Porte får punktering och ingen av teamets servicebilar i närheten.

En kompis, kamrat, landsman och medtävlare ser situationen och uppfattar snabbt att här kan Richie Porte tappa mängder med tid på Contador och Fabio, som naturligtvis inte stannar upp inväntar sin konkurrent.

Fast vet i tusan om dom inte hade gjort det. Om dom visste vad punkteringen skulle komma att kosta Richie Porte. I alla fall sänkt farten. Ärligt, jag tror faktiskt det.

Lika övertygad som jag är att etappen efter Contadors olyckliga vurpa under etapp 6. Med efterkommande axelbesvär drog ner hastigheten på hela racet dagen efter. För att inte göra det mer besvärligt än nödvändigt för Contador än vad det var med skadad axel.

I vilket fall som helst. Simon Clarke i Orica GreenEDGE såg och reagerade snabbt och osjälviskt spontant. Stannade och bytte sitt framhjul mot Richie Ports punkterade. Sen en komigång knuff. Richie Porte kunde sen få fortsatt hjälp av sina lagkamrater.

Ryktet snurrar om varför karavanen med servicebilar stoppas. Att det handlar om att Richie Porte ska ha tagit emot otillbörlig hjälp från Simon Clarke. En medtävlare. Hua.. Att regler är till för att följas.. Jahaa tänker jag.

Har nu hjälpsamhet, vänlighet, godhet, möjligheten att tävla på lika villkor blivit det som ska bestraffas för att regler ska följas till punkt och pricka.

Hade Porte varit en notorisk fuskare.. Men nää.. Han är en stark kämpande idrottsman.

Servicemekaniker som fifflar med ”hoprostade” bakbromsar. Sadlar som måste justeras under gång.  Hängande i bilarnas dörrkarmar.. osv i en lång, lång rad som ingen naturligvis har sett. Hänga i suget efter bilar i karavanen i hundratals meter.

Eller alla dom volontärer, eller vad dom nu är. Som står och håller upp reservhjul under vårklassikerna. Hur räknar man in dom? Om någon nu skulle erbjudas ett nytt hjul.

Någon som sett en böteslapp för att någon brutit mot reglerna?

Tydligen är det uppoffrande hjälpsamhet från medtävlare som är det som ska bestraffas.

Senare på kvällen kom det.. beskedet som sa att straffet att ha tagit otillbörlig hjälp från en medtävlare. 250 Schweiziska franc CHF (ca 2,200kr) Till detta två minuters tillägg.

För Richie Porte betyder det att han räknas in först som 150 man på etapp 10. I sammandraget betyder det en 12 plats.

Simon Clarke får plats 182 på etappen och i sammandraget plats 57.

 

bot-lapp-700

V-bjornen-01

logga.twitter.jpeg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: