Getingen från Avola

Paolo_Tiralongo-600

Etapp 9. Lördag 17 maj.
Benevento – San Giorgio Del Sannio. 212 km
stjarna-rosa stjarna-rosa stjarna-rosa stjarna-rosa


De två rivalerna Contador och Aru kan säkert enas om att det var rätt man som vann dagens etapp och glädjas med Paolo Tiralongo. Både Contador som Aru har ett nära vänskapsförhållande med dagen segrare.

Tiralonga är mannen som går under smeknamet ”Getingen från Avola” efter sin hemstad Avola på Sicilien. Tiralonga är med den här etappsegern girots äldsta vinnare genom tiderna med sina 37 år på nacken.

Som vanligt höll jag på att säga, så var dagens etapp uppdelad i tre. Utbrytargrupp, vinnargrupp och så favoriterna i musketör gruppen.

Utbrytargruppen kom idag att bli 11 man stark och när det återstod 70 km var gruppen uppe i ett försprång på dryga 5 minuter före klungan.

13,6 km till linjen släpper så Elia Viviani i Maglia Rossa (poängtröjan) och tar sig till slut in på plats 103 på dagens etapp. Trots det behåller han poängtröjan över vilodagen.

Vinnargruppen blev till slut till en soloattack av Tom-Jelte Slagter från Team Cannondale Garmin, som verkade gå hela vägen hem.

Då hade man inte räknat in Getingen från Avola som kom ifatt och forcerade förbi och körde solo mot mål med 10 sekunders försprång före etapp tvåan Steven Kruijswijk, LottoNL-Jumbo. Slagter fick till sist en 7 plats.

Musketörerna hängde ihop hjul vid hjul i sin egen batalj. 7 km till mål och vi har Auro som försöker rycka och Contador som inte släpper många decimeter från Auros bakhjul.

Efter kommer Richie Porte som inte slösar kraft utan tar lugnt ifatt förlorade metrar, som det verkar helt utan problem. Resultatet blir för Fabio Aru plats-10 med sekunden på Alberto Contador plats-11. Richie Porte plats-12 och så ännu en Astana cyklist, Mikel Landa plats-13.

Astana verkar vara den starkaste lagmaskinen med tre man in på plats 1 – 10 – 13. I sammandraget håller dom platserna 2 – 4 – 5. Frågan är, orkar dom backa upp sin lagkapten Aru eller håller dom på att köra slut på hela laget.

Tinkoff Saxo verkar också ha en stark lagmoral, men Contador är ofta ensam på slutet. Den stora frågan är. Vart har den starka svarta lagmaskinen Team Sky tagit vägen?

Den finns helt enkelt inte med i årets Giro d´Italia. Team Sky:s dåliga lagtempo på första etappen, kan vara förklaringen. Då blev det bara en nionde plats.

Något skumt är det med Giro upplägget hos Sky. Richie Porte verkar vara utan stöd. Sover i egen husbil och försvinner direkt efter etapperna utan avstamp i intervjuer.

Vi får nog invänta det individuella tempoloppet på hela 59,2 km, etapp 14 lördag 23 maj. För att utvärdera både Sky som Porte.

Så långt första veckan av Girot, som har varit nio dagar lång. Måndag är det välbehövlig vila och förflyttning till östkusten för etapp 10 mellan Civitanova Marche – Forlì. 195.km.

Hur går det för Tobias Ludvigsson? Dagens resultat för Tobias blev plats 59 på dagens etapp och 98 i sammandraget. Imorgon är en ny dag…


Måndag den 18 maj är vilodag. Tisdagen 19 maj fortsätter vi från Civitanova Marche på östkusten upp mot norr till Forlì. 195.km.

V-bjornen-01

logga.twitter.jpeg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: