Överraskande seger för Davide Formolo

Davide_Formolo-600

Etapp 4. Tisdag 12 maj Chiavari – La Spezia 150 km.  stjarna-rosa stjarna-rosa stjarna-rosa stjarna-rosa


… Tio mil kvar till La Spezia och har efter flera utbrytningar stabiliserat till en frontgrupp på 16 man. Bra storlek på grupp som skulle kunna hålla hela vägen hem och klungan är hela 10 minuter efter.

Dryga åtta mil kvar och det här kan bli nått. Astanas Andrey Zeits och Dario Cataldo är på väg att ansluta till förstagruppen, som nu har blivit tjugotalet cyklister.

Oj… Martijn Keizer i Team Lotto Jumbo krock träffar en ung åskådar när det är dryga sju mil kvar. Allt verkar var ok med grabben och Keizer är iväg på sin cykel. Nu räcker det och blir över med alla krascher och olyckstillbud för i år…

Annars är det ett vackert landskap med slingriga vägar och blommande träd. Våren har helt klart blivit försommar fager, som man brukar uttrycka det..

Racet får lite mer fart när flera försöker få igång nya utbrytargrupper med en fem sex man. Allt blir tillslut återsamlat och resultatet blir bara att tidsavståndet minskar till åtta..

Det är inte bara en cykeltransport till spurten. Finns ett spel under vägs att få med rätt man i utbrytarförsöken. Räkna och beräkna vilka som ska bevakas..

I spets Amaël Moinard från BMC Racing Team och Bardianis Sonny Colbrelli när vi har dryga sex mil kvar till La Spezia och solen blänker i havet när det kommer i sikte.

Astana samlar ihop sina mannar och sex av dom sätter snurr på pedalerna. Gruppen som ska jagas ifatt är fyra man stark. Medan Maglia rosa bleknar allt mer. Michael Matthews lär tappa både sekunder och rosa ledartröjan. När dagens etapp är över så är även tiden över över för Matthews för den här gången.

Medan Astana fortsätter att damma på uppför.. Hela klungan spricker ännu en gång upp i smådelar. Det är svårare mil än man från början tänkte sig… Upp, ner, vänster, höger.. Börjar förstå varför etappen har fyra stjärnor.

Tricksigt skulle man lätt kunna sammanfatta det hela med. Så här långt in i racet när det är fem mil kvar.

Vi har fyra smågrupper som Astana håller på att jaga och har nu trampat ikapp glappet med 2 minuter, när vi är på väg ner igen och det är 4 mil kvar.

Kan konstatera att Michael Matthews tappar ledartröjan efter dagens etapp. Det är nu helt säkert och det är nog flera andra som nu får beskedet i sina öronsnäckor. ”Stå på så har du Maglia Rosa inom räckhåll”.

Hiskeligt slingrig vacker nedförslöpa mot La Spezia. Astana står på så mycket dom orkar och vågar med tanke på säkerheten. Ensam race ledare är nu Yonathan Monsalve från Southeast.

Nu nere på slätan i La Spezia och klungan bara två minuter efter. Frågan är om dom tar ifatt innan slutklättringen uppför börjar..

Slutvarvet på 17 km börjar med att jagande Astana hela tiden minskar tidsglappet till frontgruppen och som nu är nere på runt en och en halv minut..

Davide Formolo dyker upp från ingenstans och leder nu bakom jagande Amaël Moinard från BMC Racing Team och Giovanni Visconti från Movistar när uppför ligger framför..

Kommer Astana gruppen ikapp? Det här är riktigt spännande. En mil kvar till linjen. Flera släpper i uppförslutet. Formolo kvar i spets när det är kilometern kvar till backens högsta punkt. Sedan bär det av nerför..

Tre av förut sex Astana cyklister kvar som draglok i jagande huvudgruppen, men den stora överraskningen är fortfarande Formolo som nu leder och har kilometern kvar.. Stå på!

NU.. är det bara sekunder. Ut och ner är det som gäller för Davide Formolo. Tre km kvar och 20-30 sekunder kvar av försprånget för att ta segern.

Seger och 10 bonus sekunder går till 22 åringen Italienaren Davide Formolo! Stort hjärtligt Grattis.. Som är en riktig bubblare är han på tröjornas lista.

Maglia Rosa från 47 plats till plats 9 efter dagens etapp. Maglia Rosso från ingen stans till plats 4 på listan. Maglia Blu, från ingen stans till plats 2. Så till sist ungdomströjan Maglia Bianca. Från plats 7 till dagens siffra 3.

Maglia Rosa går till Simon Clarke som tar över tröjan från stallkamraten Michael Matthews, som hamnar först på plats 61 i sammandraget. På dagens etapp först på plats 129.

Hur går det för Tobias Ludvigsson? Blev till slut plats 95 på dagens etapp och 105 i sammandraget. Imorgon är en ny dag…

 


I morgon är det onsdag och sträckan vi ska avverka är La Spezia – Abetone. 152 km.

V-bjornen-01

logga.twitter.jpeg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: