Bloggiga funderingar om tid och race

cykel-tavla

Årets Giro rullar – 9 till 31 maj

Den 98:e upplagan av Giro d´Italia 2015, kommer att kunna försvara sin position av att vara en av världens vackraste och kanske också hårdaste cykeltävlingar .. 2015 blir det Ligurien som kommer att hysa ”The Big Start”. Eller som italienaren säger ”Grande Partenza”.
Giro d´Italia är en av de tre stora etapploppen under året. Girot i maj, Tour de France i juli och Vuelta a España i augusti. Alla tre med 21 etapper vardera plus två vilodagar ..
Racet är i år på hela 3 481,8 km. Med ett medelsnitt av 165,8 km per etapp. Innehåller 1 individuellt tempolopp och 1 lagtempo. 7 etapper för sprinters/spurtare. 5 medelhöga bergsetapper. 3 medelhöga berg med målgången på toppen. Slutligen 4 höga berg med målgång uppför.

Årets ”Cima Coppi” nås under näst sista etappen. Berget i årets upplaga av Girot är Colle della Finestre med en höjd på 2 178 meter. De sista 7,8 km mot toppen bär uppför på grusväg. Etapp 20 kan helt enkelt vara den avgörande etapp.

linje

Etapp1. Lördag den 9 maj – Lagtempo. 17,6 km.

Vackrare än så här kan knappast ett stort etapplopp öppnas. Sköna Ligurien i strålande väder bjöd in till lagtempo. På cykelbana! Där gamla järnvägen en gång i tiden var transportmedlet för dagen.

En skön sträcka längs med havet. San Lorenzo al Mare till Sanremo. Inte en endaste vägdump att skumpande ta sig över. Bara det är..

Satt och funderade varför jag är så förtjust i Girot. Kom fram till att det beror på att när det väl har börjat, aldrig kommer att ta slut. Ena dagen följer upp den andra som var i går och ser fram emot nästa dag. En resa i tid och rum, att följa med mot oändlighetens horisont långt där borta i Milano.

Samtidigt skrev jag om de tre dagarna i Tour de Yorkshire, att det kanske var årets bästa och häftigaste cykeltävling. På tre dagar händer det alltid något. Borta är mil av transport fram till mål. Som det så ofta blir på etapplopp som sträcker sig över en längre tid.

Antingen korta etapplopp, som Tour de Yorshire. Glöm bort turistreklamen i ett långdraget åtta dagars Presidential Cycling Tour of Turkey…

Men innan vi når fram till Milano, så ska vi leva i nuet etapp för etapp med Giro s´Italia.

Orica körde  ett fint lagtempo tillsammans och stod som självklara segrare efter dagens etapp. På podiet stod en rosa Simon Gerrans och sprutade ut rosa konfetti ur en flaska bubbel….

Sju sekunder före, blev resultatet för Gerrans Orica GreenEDGE. Undrar om Tinkoff Saxo och herr bankdirektören är nöjd med den utdelningen.

Vad hände med Team Sky, undrar vän av ordning. Först på en nionde plats och Richie Porte är alla redan 20 sekunder efter Alberto Contador i Tinkkoff Saxo.

 


I morgon är det söndag och vi är kvar i Liguriens sköna famn. Vi tar oss från Albenga till Genua.

Björn Thylander

linje

Japp! Så här såg det första bloggiga funderingarna ut om tid och race. Publicerat på Cykelsidor.se

Där kan du hitta det mesta om Giro d´Italia som pågår mellan den 9 till 31 maj.. 21 etapper ska vi ta oss igenom tillsammans med 198 cyklister fördelade på 22 lag.

Vi ska upp på höjder, 2.178 meter. Vi ska trampa oss fram 3.489 kilometer och totalt ta oss upp 43.000 meter fördelade på  21 etapper innan Milano den 31 maj.

Välkommen och häng med på Cykelsidor,. Du behöver inte ens en egen cykel.. Bra va…

logga.twitter.jpeg

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: