När terrorn knackar på vår dörr

not-afraid-600

”Har du ikke en hot valentins-date, så kom til debat om ytringsfrihed på lørdag d.14. februar kl. 15-17”. Skrev Jaleh Tavakoli i Jyllands-Posten 11 februari 2015.

Här är hela artikeln till-annan-sajt
Jyllands-Posten

Hon skriver vidare och förklarar vad den kommande debattens förutsättningar är..
– ” Hvad betyder terroren for Frankrig, og hvad betyder den for os?
Francois Zimeray, der er Frankrigs ambassadør i Danmark siden november 2013 og som tidligere har fungeret som menneskerettighedsambassadør, indleder arrangementet på lørdag og vil sige noget om ytringsfriheden efter terrorangrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo.”

– ”Debattørerne er Lars Vilks, kunstner og ph. d. i kunstvidenskab, FEMEN’s leder Inna Shevchenko og kunstkuratoren Agnieszka Kolek. Hele aftenen vil foregå på engelsk.”

Sen vet vi vad som hände….  Vet vi verkligen det? Ja, varför hände det? Ändå kunde tidningar, TV, bloggare och tyckare på sociala media snabbt slå fast att attentatet på kulturhuset Krudttønden på Serridslevvej 2, Østerbro i København. Var riktat mot den svenska konstnären Lars Wilks.

På grund av en teckning på en rondellhund från 2007. Senare gjorde Vilks ännu några teckningar på temat ”Muhammed som rondellhund” 2010. Som inte alls fick lika mycket uppmärksamhet som den första som också publicerades i tidningen ”Nerikes Allehanda” augusti 2007.

Här är ett TV inslag från den Franska TV-kanalen iTELE om terrordådet i Köpenhamn. Med intervju på engelska med ledaren för den Ukrainska FEMEN, Inna Shevchenko som deltog i Symposiet. Även en del av hennes tal när skottlossningen skedde..

TV-inslag från franska iTELE
bilaga.vanligt.se

Skottlossningen i Köpenhamn i lördags var inte inne på Krudttønden, utan den skedde riktad mot kulturhuset, där symposiet om yttrandefrihet pågick. Finns ingenting som talar för att det handlade om ett attentat mot Vilks eller mot den franska ambassadören Francois Zimeray.

Eller för den delen någon annan närvarande person. Symposiet hölls i ett inre rum utan fönster med låsta bevakade dörrar. Så vad är då skottlossningen som sker utanför riktad mot kulturhuset Krudttønden?

Kanske snarare en attack av en ensam person. På och mot yttrandefriheten som sådan. Något svar lär vi aldrig få. Personen som förmodligen var attentatsmannen sköts till döds av polisen efter en nära 14 timmars lång jakt.

Så jag undrar hur så många kunde veta och slå fast, att det var ett attentat mot just Lars Vilks? Alla redan på lördagen…

Yttrandefrihet är att få tänka fritt och dela dessa tankar ord meningar med andra. På det sätt man tycker är bäst. Det är grundbulten i det som vi kallar, ett demokratiskt samhälle. Den rätten får vi aldrig tumma på eller ta  avsteg ifrån. Inte ens när terrorn knackar på vår dörr.

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: