Norrmän får hjälpa en medmänniska

oppna-handen

Det blir inte förbjudet i Norge att hjälpa en medmänniska.
Så kan man sammanfatta vad som håller på att hända med norska regeringens förslag om att införa ett nationellt förbud mot tiggeri.

Tanken på ett nationellt förbud mot att få hjälpa utsatta medmänniskor med pengar, mat och kläder har funnits länge hos de två högerpartierna, Høyre och Fremskrittspartiet. Som fick makten vid Stortingsvalet för ett och halvt år sedan.

Redan första sommaren hade man formulerat ett förslag som lät enskilda kommuner ta ett beslut mot tiggeri. Det var Lillesand på Sørlandet. SVT gjorde ett bra reportage som även omfattade Arendal som då hade samma förbud på gång. Här är röster från både Lillesand och Arendal..

Norskt förbud mot tiggeri
bilaga.vanligt.se

 Att det kommunala förbudet gick igenom 2014. Var för att alla redan innan valet till Stortinget, hade Senterpartiet anslutit sig till Høyre och Fremskrittspartiet om ett förslag för att införa ett tiggeriförbud i hela Norge.

Enligt tidningen VG (Verdens Gang). Var kravet från Senterpartiet, för att gå med på ett lokalt tiggeriförbud, att regeringen skyndsamt skulle förbereda ett nationellt förbud att träda i kraft innan sommaren 2015. Vilket regeringens stödpartier Venstre och Kristelig Folkeparti var motståndare till.

Nu har alltså Senterpartiet tänkt om… och tänkt rätt.
Dom kommer inte att stödja regeringen angående nationellt förbud mot tiggeri. Inte heller ett omarbetat förslag kommer dom att stödja. Senterpartiet gör helomvändning på en femkrona med orden.

”Regeringens förslag som även skulle göra det olagligt att hjälpa tiggare, framstod som cyniskt och kyligt”

Det tycker jag känns riktigt värmande..
Men det tycker inte Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Ulf Leirstein, som är besviken över det han kallar rent avtalsbrott från Senterpartiet om tiggeriförbudet.

På Fremskrittspartiets hemsida skriver han så här.  – ”Jeg har ikke sans for at avtaler brytes. Jeg forutsetter at folk holder avtaler de inngår også i politikken.”

Jaha.. du Leirstein… Jag tycker det är viktigare att man kan tänka om och tänka rätt…
Så ta även Du och sträck ut en hjälpande hand till en medmänniska. Så ska du se att det känns rätt..

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: