Stoppar det fria ordet

twitter-facebook-loggor

Instagram och Facebook har driftstopp så här på tisdagens morgontimmar. Nyheten om Facebook blir så stor att det rapporteras om den på tidningarnas webbplatser och förs fram som en viktig nyhet att rapportera om i alla TV-kanalerna ..

Du och jag får lite abstinens, som om någon tog ifrån oss något som känns som om det var en nödvändighet och en rättighet för att hålla kontakten med alla andra.

Här och nu medan ”någon” har bestulit oss vår Facebook med alla viktiga uppdateringar om katter som spinner och hoppar. Finns det kanske lite tid över för var och en att tänkvärt reflektera över sin egen användning av Facebook. Vilka tankar man vill förmedla, vilka reflektioner det är som är värda att delas av det som sker i vår omvärld.

Finns de som vill göra allt som går för att stoppa människor ifrån användandet av sociala medier som t.e.x Facebook, som en kanal att förmedla tankar, funderingar och allmän social omvärldsbevakning. Samtidigt som man gärna vill visa upp sig och utge sig som varande en förkämpe för allas rätt att förmedla sina uppfattningar i både ord och bild..

En som säger sig värna om det fria ordet är Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu. För att visa det tog han armkrok med Frankrikes president François Hollande och ett stort antal representanter från ”västciviliserade” länder och marscherande fram på Paris gator den 11 januari 2015.

Tillsammans med miljoner övriga människor visa sitt stöd för press- och yttrandefrihet. Solidaritet med offren för attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo och senare även mot den judiska matbutikens offer.

Turkiet är det land som helt nyligen fängslade flest journalister i absoluta antal. Turkiet är det land där en domstol går in och kräver, beordrar Facebook att blockera alla sidor som visar en förolämpande attityd mot profeten Muhammed.

Om nu inte Facebook följer domstolens direktiv kommer hela det sociala nätverket att stängas ner i Turkiet på obestämd tid. Det är domstolen i staden Diyarbaki, med över 1,6 miljoner invånare, som tagit detta beslut rapporteras det från den turkiska nyhetsbyrån Anatolia.

Samtidigt uppger en annan källa för den London baserade nyhetsbyrån Reuters att Facebook blockerat en sida på grund av en ”giltig rättslig begäran”.

Så vad gjorde Turkiets premiärminister i Paris, när han i stället borde ha varit hemma i Turkiets och tagit hand om landets rättsröta!

charlie-jpg

Den bild som inte får vissas upp i Turkiet är alltså den här

Vad är det mer en tecknad bild på en figur som håller upp en skylt där det står ”Je Suis Charlie”. Ingen kan väl få för sig att det här är en bild på profeten Muhammed? Man har ju aldrig fått avbilda honom, så ingen vet väl hur han ser ut, eller hur?!

Det är ju först när någon säger att det är en bild på profeten Muhammed, som den är ”farlig” inte får visas. Det är inte bilden som är farlig. Det är det fria ordet som är ”farligt”.

Från samma ”hålla-armkrok-marsch” i Paris den 11 januari fanns Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa, som representerade Emiratet Qatar. År 2011 fängslades poeten Mohammed ibn Al Ajami för att han påstods ha smädat emiren i en av sina dikter. Han anklagades då även för att ha försökt störta regeringen. Döms till livstids fängelse, vilket senare reduceras till ett 15-årigt fängelsestraff.

Ett tredje exempel från den ”solidariska marschen” i Paris. Där fanns Saudiarabiens ambassadör i Frankrike. Mohammed bin Ismail Al Al-Sheikh, som ville vara med och hedra offren och samtidigt visa sin solidaritet med det fria ordet. Hur illa rimmar inte det, när hemma i hans eget Saudiarabien Ralf Badawi sitter fängslad för det fria ordet.

Bloggaren Ralf Badawi greps i juni 2012 för något som stred mot landets lagar. Han hade startat en webbsida. ”Saudi Arabian Liberals”. Åtalet gällde även förolämpning mot islam.

För detta dömdes Raif Badawi maj 2014 till 10 års fängelse. Ett tusen piskrapp. 10 års reseförbud. Cirka 266 600 översatt i USD. Samt förbud att framträda i media.

Fredagen den 9 januari 2015 påbörjades spöstraffet med de första 50 piskrappen utanför al-Jafali-moskén i Jedda.

Två dagar efter att de första 50 piskrappen träffat bloggaren Raif Badawi rygg. Deltar alltså Saudiarabiens egen ambassadör i Frankrike. I solidarisk protestmarsch för satirtidningen ”Charlie Hebdo” och det fria ordet…

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: