Spökande ubåtar spanas igen

oxdjupet-texten

Så jagar vi ubåtar egen! Den här gången är vår ryska ubåt siktad endast några kilometer innan Logårdstrappan nedanför Stockholm Slott. Ingår säkert i ett planerat övertagande, eller kanske bara en diplomatisk visit av Putin som ska spana in en ny datja att vila ut i och som ligger centralt och med närheten till Grand Hotell på gångavstånd.


17 oktober 2014
började man åter jaga ubåtar i svenskt inre vatten eller som man sa. Det avser en möjlig undervattensverksamhet som har pågått eller fortfarande pågår. Som man uttryckte det på försvarsmakten stora pressträff 18 oktober 2014 till-annan-sajt, som direktsändes i TV.

Stor uppställning med fanor och emblem och information om korvetten ”Visby”, som mest liknade en försäljningsinformation för svenska marinprodukter.

Nu blev det inte så mycket mer än dagliga pressträffar och direktsändningar i televisionen och mängder av tidningsartiklar. Av ubåtar eller undervattensverksamhet inte ett spår och allt lugnade till sist ner utan en krusning på vattenytan och Vanligt & Vänligt skrev sista bloggflödet om ubåtsjakten 2014. Hejdå alla troligen förmodade ubåtar till-annan-sajt. Pressens alla mikrofoner väntade men fick inga svar att vidarebefordra.

press-mikrofon-22-10-2014

14 november 2014
Hålls det stor presskonferens på Rosenbad till-annan-sajt med tre allvarliga herrar. Försvarsminister Peter Hultqvist, Statsminister Stefan Löfven och Överbefälhavaren Sverker Göransson. Som nu kunde konstatera att efter analys av underrättelseoperationen att det var så här det låg till där nere på Östersjöns botten.

”Försvarsmakten kan bekräfta att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium. Om detta råder inget tvivel, vi kan utesluta allt annat. Sverige har utsatts för en grov kränkning av främmande makt”. Så sammanfattade Överbefälhavaren Sverker Göransson det hela och visar upp fyra bilder på presskonferensen till-annan-sajt, som ska styrka den främmande ubåtens närvaro.

Det var mer än man någonsin kunde säga om alla ubåtsjakter på 80-talet, då man laddade med sjunkbomber. Då kom inga ubåtskommissioner till närmelsevis fram till den klara ståndpunkten, som man nu tycks göra. Som tydligen inte ens kan ifrågasättas …. ”Sverige har utsatts för en grov kränkning av främmande makt”.


På den allvarstyngda presskonferensen sa man inte ett ord om att man hade dragit igång en ny ubåtsjakt den 31 oktober. Bara veckan efter att den förra var avblåst. Där och då var det hemligt och stort hysch hysch och inte ett ord på presskonferensen om den här igångdragna ubåtsoperationen den 31 oktober. .

13 januari 2015
Första gången vi läser om den nya spökande ubåten är i Dagens Nyheter 13.01-2015 till-annan-sajt. Där får vi reda på att den pensionerade överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman och hustrun fotograferade den främmande ubåten som befann sig i övervattensläge i vattnet mellan Nacka och Lidingö. Så långt in mot Stockholm har man aldrig tidigare sett en främmande, eventuellt och förmodad ubåt.

Som god soldat hade Sven-Olof Kviman konstaterat att tiden var 15.30. Han uppskattar att avståndet var 800 – 900 meter och när de tre bilderna togs var avståndet uppe i ca 1100 – 1200 meter samt att ubåten skulle vara mellan 30 och 45 meter lång.

Jag är mest imponerad av att han gör en så exakt tidsangivelsen som 15.30. Även hans imponerande förmåga att bedöma längd och avstånd över vatten. För alla som vistas på vattnet vet att avståndsbedömning över vattenyta är något av det svåraste som går att göra. Sven-Olof Kviman kontaktar självklart omgående försvarsmakten och ingen annan, om sin observerade ubåt den 31 oktober 2014.

Mycket märkligt så läcks den uppgiften från Försvarsmakten till Dagens Nyheter, som i sin tur kan publicera den i tidningen under den pågående Rikskonferensen som Folk och Försvar håller på Sälens Högfjällshotell.

Finns självklart inte en endaste försvarsperson och politiker där, som inte vill skynda fram och uttala sitt stora stöd för mer helikoptrar och mer pengar till försvaret. Således en riktigt stor fullträff massmedialt för tankar om att stackars lilla Sverige ska och bör krypa in under NATO:s beskydd.

19 januari 2015
Nu kan Dagens Nyheter publicera uppgifter om en närkontakt med främmande ubåt. Dagens Nyheter 19.01-2015 till-annan-sajt citerar man i rubrikform det nya vittnet, båtmekaniker Robin Klameth. ”Jag var nära att krocka med ubåten”. Det är alltså samma dag som Sven-Olof Kviman sett sin ubåt utanför Lidingö. Fredagen den 31 oktober 2014.

Platsen för Robin Klameth och hans närkontakt var i farleden som passerar mellan Stavsnäs Vinterhamn och Runmarö. Tiden är vid pass halv tolv på förmiddagen i närheten av de båda öarna,  Norra- och Södra Berghamn.

Tyvärr hade Robin tappat sin mobiltelefon i vattnet veckan innan. Så den nya mobilen hade han lämnat kvar på land. Inte så smart säger jag. Då han var ute på en provtur, för att kolla av en nyligen genomförd reparation av båtens motor. Ja.. om motorn lägger av, kan det ju vara bra att kunna slå en signal, tänker i alla fall jag.

Cirka halv tolv vid Stavsnäs och vid Lidingö 15.30. En och samma ubåt?
Man läser i tidningen om att man genast vid Kvimans larm drog igång ubåtsjakt med korvetten HMS ”Malmö” och med personal på land. Om man nu ska tro på Kviman och hans iakttagelse så har ubåten kommit in på rena rama återvändsgränden.

Hjälp mig nu om jag har fel. Men leden tillbaks ut på öppet vatten går genom Oxdjupet. Det smala, 180 meter breda sundet mellan Rindö och och Värmdö. Det visste alla redan Gustav Vasa och proppade igen. För att den farbara leden in mot Stockholm skulle gå genom den trängre krokiga Kodjupet utanför Vaxholms fästning. Där djupet som mest är på dryga 3 meter.

Nää.. Oxdjupet var nog den enda vägen tillbaka och ut, för ubåten som siktades utanför Lidingö den 31 oktober 2014. Det hade räckt med att lägga korvetten ”Malmö” som ett bevakningsfartyg där vid Oxdjupet och satt sig på stranden nedanför de två fästningarna Fredriksborg och Oskar-Fredriksborg på ömse sidor av Oxdjupet, för att fiska ubåt. Fästningarna som anlades alla redan 1723. På den tiden då ryssen härjade i skärgården…

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: