Idrottens ansikte

idrottens-pengar-600-gul

Steget upp på segerpallen för att bli blomsterhyllad
Det är inte segrarens hjältegeist på segerpallen med segertrofén höjd till skyn som är idrottens rätta ansikte.

Men det är dit till någon av pallens tre platser man bara ska… Inte bli hänvisad ut till den förhatliga fjärdeplatsen, som inte ger tillträde till podiet.

För det är på podiet man kan visa upp allehanda olika varumärken, som i sin tur ger klirr i den egna kassan. Samtidigt som man tar emot folkets jubel över sin stora triumf. Att man är bättre än någon annan, som i sin tur kanske kämpade mer än segraren…

Eller som Pierre de Coubertin välkända ordspråk lyder. ”Det viktigaste i livet är inte att segra, utan att kämpa väl”. Men det var då det. När han var en av grundarna av IOK, Internationella Olympiska Kommittén och de första moderna Olympiska sommarspelen i Aten 1896.

Försten så blev Pierre de Coubertin själv en vinnare under ”solskensolympiaden”, som de Olympiska sommarspelen i Stockholm 1912 kom att kallas. Under pseudonym ställde han upp i den humanistiska grenen litteratur och erövrade både lagerkrans och medalj.

Nu är det definitivt den moderna olympiska devisen som gäller. Citius, Altius, Fortiuset, ”Snabbare, Högre, Starkare”. Till vilket pris som helst.

Så säger man att idrott utvecklar och stärker både lagandan som den enskilda individen. Ja om man nu ser det som höjden av utveckling att förtydliga vem som är bättre än den andra..

Lyckas man inte fullt ut kan man ju alltid bättra på sina egna förutsättningar. Gäller bara att se till att man inte blir avslöjad. Den då 27-åriga Italienska långdistanslöparen Devis Licciardi löste det här delikata problemet på ett lite udda sätt kan man tycka…

Året var 2013 den 21 september under pågående italienska mästerskapet i 10 kilometer landsvägslöpning. Nu hände det sig att Devis Licciardi blev utvald att lämna dopingprov.

Inga som helst problem tänkte Devis. Han var nämligen väl förberedd och utrustad med en extra penis! Fylld med friskt urin för eventuella provtagningar. Resultatet blev tre års avstängning..

Inte alla som är så välutrustade som Licciarde. Men helt klart djupt ångerfyllda när man blivit påkommen som en eventuell fuskare. Ett misstänkt dopningsfall som inte har den minsta aning om hur, ett rent misstag,, jag lovar och svär, fått i sig det där helt förbjudna preparatet..

Proverna kan ha blivit förväxlade, sånt händer ju… det vet man ju att sånt kan hända.. Vi får invänta och se vad B-provet visar när det är analyserat.

Synas eller inte Synas
Det är idrottens rätta ansikte, som inte drivs av några idrottsliga prestationer. Även om vi så ofta går på den bluffen. Nej.. det handlar om pengar. Enbart pengar och inget annat än pengar…

Det här är det första av flera blogginlägg under devisen. Idrottens ansikte.
Fotboll – Cykel – Tennis – Skidor – Segling

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: