En blå dörr

notting-hill-bla-ram

Det är säkert många som under årens lopp har sökt sig till till Notting Hill och Portobello Road för att känna in och uppleva atmosfären. Uppleva den varierande marknaden med allt från antikviteter till second hand, som till nya varor eller bara frukt och grönt…

Lika säker är jag på att många cineaster har smugit omkring med en lapp i handen där det står. 280 Westbourne Park Road, Notting Hill. För det var där dörren fanns…. DEN blå dörren i filmen NOTTING HILL, som William ”Will” Thacker själv beskriver så här i filmens upptakt.

– ”So this is where I spend my days and years – in this small village, in the middle of a city, in a house with a blue door, that my wife and I bought together before she left me for a man who looked like Harrison Ford, and where I now lead a strange half-life with a lodger called…Spike…”.

Det är många som sedan 1999, när filmen hade premiär. Sett den världsberömda Anna Scott, filmstjärnan från Beverly Hills, kliva in i den lilla resebokhandeln. The Travel Bookshop och möter kärleken i form av William ”Will” Thacker bakom disken i sin lilla bokhandel som han driver med udda förluster..

En riktig Feelgood Film som går i repris efter repris, nu senast sent på julafton. Jag har nu sett filmen såå många gånger att det är lika bra att börjar lipa när filmen börjar rulla..

Vet ju att det kommer att rinna… o förresten, filmen åldras med värdighet. Julia Roberts blir bara sötare och skönare för varje år som går.. och kärleken mellan Anna och Will blir bara större för varje repris..

Man hade funderingar på att bygga och ta alla scener i studio, som det så ofta är brukligt i stora produktioner, för att ha full kontroll på hela förloppet. Men här tog man, tack och lov, beslutet att filma allt på plats i Notting Hill. En av anledningarna till tempo och känsla i filmen tror jag…

Men det var den blå dörren det skulle handla om… tror jag. Den satt alltså på adress 280 Westbourne Park Road. I verkligheten var det dörren till manusförfattaren Richard Curtis egen bostad i Notting Hill.

Men det gäller bara själva ytterdörren. Innanför är det en helt annan stor lägenhet som är ett stort före detta kyrkorum ombyggt till lägenhet. Inte den smala stökiga lägenheten som i filmen, där William ”Will” Thacker bor tillsammans med sin inneboende. Skönt knäppa Spike, som drömmer om att bli konstnär.

Wills lägenhet byggdes upp i studio av filmens produktionsdesigner Stuart Craig. Mannen som har nominerats till en Oscar tio gånger, och har vunnit tre gånger.

En rolig detalj i filmen är när Wills vän börsmäklaren Bernie, som inte känner igen Anna Scott. Frågar henne vad hon fick för sin senaste film. Anna svarar 15 miljoner dollar. Det är precis den summan hon fick för Notting Hill.

På köksväggen hos Will hänger en kalender med bilden Mariée av Marc Chagall. Senare i filmen får Will originalet av Anna, som hon haft hängande hemma på sin vägg.

När man skulle ha med Chagalls bild Mariée i filmen var man först tvungen att få ägarnas tillåtelse. Var ok, men kravet var att målningen skulle förstöras efter filminspelningen. För att den inte på något sätt skulle kunna konkurrera med originalet.

the-blou-doo-orginal

Men vad hände med den blå dörren?

Richard Curtis sålde sin lägenhet efter filminspelningen.

Så här såg dörren ut med gångjärn och allt när den lämnades in för att säljas till högstbjudande.

Den 9 december 1999 auktionerades den mycket nedslitna dörren ut på Christie’s i London. När klubban föll var priset uppe i 5 750 £.

De nya ägarna satte dit en svart ytterdörr. Men nu när det är 2014 så är dörren åter blå i en snarlik originalkulör. Till alla kamera glada cineasters glädje .. som har hittat fram till rätt adress..

..
Ljudspåret som ligger under bilden med Will  och Anna är soundtrack från filmen. Elvis Costello med She. Orginalet är av Charles Aznavour från 1974.

Filmen hade premiär 21 maj 1999 i England. Sverige premiär var den 30 juni samma år.

Manus: Richard Curtis Regi: Roger Michell Design: Stuart Craig Musik: Trevor Jones
Rollbesättning
Anna Scott: Julia Roberts William ”Will” Thacker: Hugh Grant
Spike: Rhys Ifans Honey: Emma Chambers Bernie: Hugh Bonneville
Max: Tim McInnerny Bella: Gina McKee Martin: James Dreyfus

Parken som man med lite besvär tar sig in i under sin nattliga vandring är Rosmead Garden vid Rosemead Road…

Woopsie daisie!
V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: