Kortare vinteråror

gondol-passage

Nya tider genererar ofta nya påbud.  Så även för de 433 yrkesarbetande gondoljärerna på Venedigs kanaler. Nu har det lagts fram ytterligare förslag om trafiksepareringar på Venedigs egen huvudgata.

Första förändringarna kom för ett år sedan som resultat efter en tragisk olycka. Där en person avled efter att en vaporeto (vattenbuss ) från Venedigs kollektivtrafik, kolliderade med en gondol i närheten av Rialto bron.

Gondoljärer blir nu förbjudna att använda mobiltelefoner under arbetstid. Man ska börja göra alkotester. Det införs sångförbud för gondoljärer under dagtid. Men framförallt ett förbud för gondoler på  Canal Grande under rusningstid.

När man gick ut och förklarade hur han man såg på det inträffade och framförallt den nya regleringen av gondolernas framfart på stadens kanaler. Då sa dåvarande borgmästaren i Venedig Giorgio Orsoni så här.

– ”Vi måste se Canal Grande som en gata, en huvudgata i vilken stad som helst med tung trafik. Vi behöver lite disciplin”.

Den där disciplinen borde han tänkt på lite tidigare. Den 4 juni 2014 greps han med 35 andra och fördes bort i handbojor för att först sättas i husarrest. Brottet han anklagades för var tagande av mutor och penningtvätt när det gäller den enormt stora upphandlingen av MOSE.  ( € 5000000000 )

MOSE är förhoppningsvis det som ska bli det effektiva låset vid lagunens portar. För att hindra Venedig från att drabbas av fler förödande Acqua alta. Som den som inträffade den 4 november 1966 då vattnet steg med 194 cm. Tidvattenöversvämningar som nu regelbundet drabbar Venedig och på sikt riskerar att staden sjunker…

Efter en politisk – juridisk uppgörelse verkar det som Giorgio Orsonis enda straff (hitintills) blir fyra månaders fängelse.

Nu ska man komma ihåg att Giorgio Orsoni är inte vem som helst. Att vara borgmästare i Venedig är en tung politisk post. I grunden är han advokat och professor i förvaltningsrätt. Vice ordförande i Cini Foundation. Under åren 1996 till 1998 var han även rådgivare till ministern för offentliga arbeten.

Tillbaka till Turister och Gondoler.
Tänker du besöka Venedig efter den 15 maj 2015 bör du kanske packa om och bli en packpacker. Venedigs kommunfullmäktige har tagit beslut om att förbjuda resväskor som på hjul dras över gator och torg och samtidigt sliter hårt på broarnas trappsteg.

Framförallt vill man ha bort smattret av alla hjulen när stora grupper anländer eller ger sig av tidiga mornar och sena kvällar. Så här säger man i ett uttalande om alla de rullande väskorna på Venedigs broar, gator och torg.

– ”De nya reglerna bemöter invånarnas krav. Vi har under de senaste åren upplevt allt mer störande ljud i våra hem. Stora grupper som drar gods tidigt på morgonen och sent på kvällen. Det finns även orande tecken. Försämring och och slitage på gatsten och broar som som tidigare oskadade i hundratals år”.

Det kommer nya beslut för Venedigs alla gondoler. Samtliga gondoler ska ha speciella reflekterande lampor på skrovets sidor. Det ska finnas en ”registreringsskylt”. Fast här kallas det lite finare för en plakett, med gondolens licensnummer väl synligt på skrovet.

Men framför allt kommer det ett förslag om trafikplanering på Canal Grande. Gondoler ska hålla till höger på kanalen. Det är ju bara det att gondoler drivs framåt och styrs av den långa åran på styrbordssidan som vilar löst i greppet på sin Forcola.

Gondoler har sedan man började tänka i vänster – höger alltid hållit till vänster. Säger sig självt, helt naturligt att det behövs manövreringsutrymme på högersidan. Gondolerna på Venedigs ”gator” har aldrig varit mer reglerade än nu.

Så vem vet, nästa förslag blir kanske att införa ett krav på kortare vinteråra.

V-streck-tun
Venedig en ö i lagunen
En sajt från Vanligt & Vänligt

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: