Vad hände år 809? Vem är Pippin?

map-venedig-600

Vet inte vad Du / Ni gör vid fyratiden mellan fredag och lördag men den här mannen, Pippin har gäckat mig hela natten.. Han var nämligen i Venedig år 809. Men vem var han? Vem är han? Vad gjorde han där? Varför flydde folk från sin egen ö, till Rialtine? och vilken ö är Rialtine? Gåtan Rialtine löste jag ..

.. Jag vet att på den tiden, på 800 talet var Rialtine en grupp av små holmar som med åren skulle växa till sig för att bli till stadsdelen Rialto i Venedig. Nu som då med frukt- och köttmarknad. Som dom visst tänkt flytta.. himla dumt.

Men Pippin då.. ibland Peppin. Lusläst så många gamla italienska skrifter så snart tror jag att jag kan läsa och förstå italienska. Men det var först när jag hamnade i tyska urskrifter om Lombarderna jag började få kläm på vem han var. Först dyker han upp som son till Karl den store. Hade puckel på ryggen och efter uppkäftighet sätts han gömd och glömd i kloster.

Det visade sig efter ett ton med kaffe.. det var inte han.. han var bara en äldre halvbror.
Min Pippin hette Carloman eller Karloman. Föddes 773 i min stora tyska favvo stad Aachen, som är en underbar stad. Carloman får Pippins namn när han döps av påven Hadrianus I en solig aprildag 786 och Kröns som kung av Italien. Han den där andre, halvbrodern Pippin med puckeln behöver ju inte namnet längre. Gömd och glömd i ett kloster som han är..

Det är alltså vår döpta och krönte Pippin han som låter belägra Venedig under sex månader, så folk flyr från min ö Poveglia ”a tutti”. I kanalen som stryker förbi min ö slår till slut Venetianarna till, hårt och skoningslöst i sina Sandola. Flatbottnade öppna båtar som är perfekt i lagunens träskvatten. Läser mig till att vattnet i lagunen färgades rosa och jag undrar hur många lik det samlats i den lagunen genom århundraden. Vet att man ogärna fiskar på vissa ställen, för risken att få människoben bland fångsten är stor.. För Pippin blev det början till slutet. Han dör år 810 och ligger begraven i Milano.

kung-pippin-2Nu kan jag fortsätta att fästa berättelsen om pest, kolera och brända lik. Under rubriken
”Pesten doktorn och Venedig”.

Som jag har tänkt ska bli blogginlägg på Vanligt & Vänligt när jag blir klar… om jag blir det..

såå mycket spännande att läsa och lära om Laguna di Venezia…Nu vet jag i alla fall vem han var. Pippin.. Dax att sova på kafferesterna.. Somnar jag inte får jag väl ta hjälp av belägringen av Venedig. Lik 1, lik,2 liktre zz..

Det blev ett första blogginlägg om Venedig.

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: