In Flanders Fields

Poppy-1-600

Eller varför delar man bilder. Helt utan att berätta något om bilden eller varför den är så viktig att man delar med alla på sin Facebooklista.

Idag söndag den 9 november dök det upp en bild i mitt Facebook flöde, som jag fattade Nada av. Nej det var inte den här bilden på en Vallmoblomma.

Som för alla mina tankar till vår egen Majblomma. Idén med majblomman kom från Beda Hallberg i Göteborg 1907. Sedan dess säljs den varje vår av barn för barn, som behöver något extra stöd av något slag..

Så när våren kommer efter mörker och slask. För det gör den, så glöm inte bort att en Majblomma pryder varje rockuppslag…

Det var inte heller Vallmoblomman som delades. Nej den här bilden som kom i mitt Facebook flöde.

royal-navy-1-500

Militärer. Parad. Begravning. Något minne som firas. Eller för den delen, som inte ska glömmas… Vad vet jag… Som jag sagt. Jag förstod att det hade med Engelska flottan att göra och att ”We will remember them”.  Trafalgar 21 oktober 1805.. Nää då är det fel plats och Nelson skulle ha stått där uppe så klart..

Om nu någon mot förmodan skulle tro att jag driver med det här på något sätt. Så tror ni fel. Jag kunde helt enkelt inte fatta. Hade noll koll på vad det handlade om. Hittade ingen ledtråd varken bild eller text. Den första ledtråden kom först när jag loggade in på Royal Navy Facebooksida.

Vinjettbilden är i gråskala. Soldater på parad. Focus på den kvinnliga (söta) soldaten som ligger i skärpa. Inte alls någon reklambild eller för den delen propagandabild för Royal Navy. Det bara är så. I Royal Navy…

I vilket fall som helst, i mössan (eller vad det nu heter på militärspråk) finns i röd färg, en Vallmoblomma.. Finns sen fler bilder på enskilda soldater med en röd Vallmo på bröstet. Aha.. Har något med Vallmo att göra och jag börjar faktiskt ana sammanhanget.. kanske..

Poppys Day
Här kan man på The Royal British Legion lära sig allt om The Poppy appeal. I lite mer officiella sammanhang, som den på bilden heter dagen Remembrance Day. Vallmon kommer från första världskriget och fälten i Flandern ”In Flanders Fields”. Där de allra värsta slagen var. .

Man kan välja att bära en vit Vallmoblomma, för att visa att man stödjer ett fredligt alternativ framför militär aggregation.

Dagen att minnas offren instiftades alla redan 1919 till den 7 november eller närliggande söndag. Efter andra världskriget ändrades dagens innebörd till just Remembrance Day (Hågkomstens dag) och innefattade även detta krigs alla offer.

I Frankrike är det Stilleståndsdagen den 11 november och blomman är en Blåklint för hågkomst och minne av samtliga krigsoffer.

In Flanders Fields

Är även en dikt författat den 3 maj 1915. Av den kanadensiska läkaren, poeten, soldaten.
Överstelöjtnanten John McCrae mitt under brinnande krig.

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: