Kulturministern en fråga. Var är Kulturpolitiken?

 kultur-ministern-600

Vi har en Kulturminister men har Kulturministern någon politik för Kulturen. Det är frågan..

Förresten vad är nu kultur? Hur formulerar vår nye Kulturminister sin syn på Kulturen? Det är 2014 och vi har väntat länge på att kulturen äntligen ska få en plattform och en förespråkare som den förtjänar och behöver.

Jag hoppades helt enkelt att vi hade kommit lite längre bort från förr .. då kultur kunde vara att se rågen gro.  Ok.. visst.. kultur som begrepp typ odla…

Då kommer det från den nyodlade miljöpartisten och Kulturministern Alice Bah Kuhnke

kultur-text-ekologiskt

Jag förstår att rubriksättaren på Dagens Nyheter inte kunde låta bli att le när man skulle sätta rubrik till Kulturministerns debattartikel i DN den 05.11-2014 till-annan-sajt. Men det är faktiskt Kulturministerns sammanfattning om kultur, och då inte den odlade där rågen gror…

Efter att ha läst debattartikeln av Alice Bah Kuhnke förstår jag ännu mindre.. Det är bara stora svepande formuleringar..

För människan och samhället är kulturen oumbärlig” — ”Se på konstarterna. Deras uttryck speglar människans väsen och känsloliv” — ”Litteraturen och lyriken ger människans inre liv språklig dräkt” — ”…när orden inte räcker till tar musiken vid. Eller bilden. Eller den sceniska gestaltningen”.

Så genomsyras hela debattartikeln där hon ska föra fram sin syn som kulturminister. Som en uppsats från gymnasiet där någon stackars lärare sen ska gå in och betygsätta.

Ja hon är ju även demokratiminister så det kommer ju även en svepande stor formulering på det området också. — ”Kulturen behöver demokratiseras i meningen att den ska vara tillgänglig för fler”.

Jag kan bara hoppas att texten i debattartikeln inte är kulturministerns egen. Utan av en talskrivare som genast får återgå till klatschigt formulerade ”ha bra texter” på frukostfling paketen..

sirlig-slinga

Sen får vi höra att Kulturministern haft ”mingelparty” på departementet med ledamöterna i Riksdagens kulturutskott. Bah Kunke läste ur barnbok för utskottet till-annan-sajt. Expressen 07.11-2014. Inget fel i det, bara att mingla på och förklara vad du som Kulturminister vill göra med de stora kulturfrågorna.

Istället blir det högläsning ur Johan Unges barnbok från 2011. ”Superkrafter: från osynlig till supersmart”. Efter Kulturministerns högläsning följde så en frågestund om vilka super krafter varje ledamot av riksdagens kulturutskott skulle vilja ha..

Sen blev det indelning i grupper och frågesport. Viktiga frågor som ”Vad är det första Pippis moster/faster brukar göra när hon fick besök? Förstapriset var en överraskning. Lunch med Kulturministern..

Om vi var på gymnasienivå när det gällde Alice Bah Kuhnke och hennes debattartikel i Dagens Nyheter så är vi nu på kulturdepartementet nere på förskolenivå.

sirlig-slinga

Jag kan förstå varför dom nu rycker ut som Räddningskryssare i hårt väder. Först ut i det allt hårdare tilltagande mediavindarna var fyra miljöpartister från Väst i Aftonbladet den 06-11-2014 med försvaret. Den mest meriterande kulturministern på länge till-annan-sajt.

– ”För det första har vi i Alice Bah Kuhnke med all sannolikhet fått den mest meriterade och kunniga personen på posten på mycket lång tid och för det andra kommer hon att få ytterligare hjälp av det stora engagemang som finns för kulturpolitik inom Miljöpartiet”.

Hoppsan säger jag.. visste inte att Miljöpartiet hade en kulturpolitik.. Visste du det Alice?

Varför jag tvivlar på att Miljöpartiet har en kulturpolitik? Jo för när Socialdemokraterna förhandlade bort Kulturdepartementet till Miljöpartiet fanns det ingen miljöpartist som kunde axla posten som Kulturminister. Så man hämtade hem Alice Bah Kuhnke som blev miljöpartist tre dagar innan hon blev Kulturminister.

Dagen efter de fyras gäng från miljöpartiet i väst. Sjösattes den stora tunga räddning kryssaren Stefan Löfven i ett tappert försök att rädda henne. Aftonbladet 07-11-2014. Alice Bah Kuhnke försvaras av Löfven efter kritiken till-annan-sajt.

– ”Vi har en ny kulturminister som har utverkat nästan en kvarts miljard mer kronor till kulturen. Det är ganska bra jobbat på kort tid. Det är mer tillgänglighet för barn och kultur och mer tillgänglighet på våra museer.
Det är en bra satsning som den nya kulturministern har utverkat. Det är bra det. Vi gillar kultur
”.

Alice Bah Kuhnke är säkert en bra byråkrat och skicklig administratör. Så är det nog. Men kulturminister, jag tvivlar. Nu säger säkert någon. Låt henne få ta sin tid, hon lär sig nog. Men posten som Kulturminister i Sverige är viktigare än att den tillsätts av någon som ska lära sig…

Tänk själva vilka vindar som skulle ha blåst med starka namn som Eva Hamilton eller Marie-Louise Ekman. …

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: