Spela Shoreline!

spela-shoreline-stenen-1a-6

Nu har BD stenen i Slottsskogen, Göteborg blivit offentlig kommunal kulturutsmyckning. Här kan man verkligen tala om medborgarinitiativ.

Den 8 augusti 2008 gjorde det kultförklarade indiebandet Broder Daniel sin sista spelning under Way Out West i Göteborg. Sex år senare har de två orden ”Spela Shoreline” blivit ett begrepp som kan höras inte bara på klubbar i Göteborg  utan ropas ut på spelningar över hela Sverige.

Under Way Out West i år 2014 tog sig två kreativa kreatörer sig an att ”plantera” en grovhuggen granitpelare med en mässingsskylt med inskriptionen ”Spela Shoreline” i gräsmattan. Många såg den, log och höll med…

Spela Shoreline!
Så varifrån kommer då det lite kryptiska uttrycket ifrån? Första gången låten Shoreline framfördes var när Broder Daniel spelar låten i TV programmet ”Sen kväll med Luuk den 30 november 2001.

Det skulle sedan ta tre år innan Shoreline fanns med på Broder Daniels fjärde och sista studiealbum Cruel Town 2003. Under den tiden blev ”Spela Shoreline” en allt vanligare begäran till DJ:ar på klubbar att spela låten, som då bara fanns som bootleg.

Sedan dess har många gjort cover på Shoreline. Den allra finaste står Anna Ternheim för som hade den med på debutalbumet Somebody Outsides som kom ut 2004. Här är den. Spela och njut av Anna och hennes avskalade pianospel…

Nu är vi tillbaks i 2014
”Spela Shoreline” blir alltså konstnärlig utsmyckning i Slottsskogen med granitpelaren ”planterad” av de två hemliga kreatörerna.. Sex år efter Broder Daniel sista spelning. 13 år efter deras första framförande av låten och Jakob Andreasson, verksamhetschef på Park och Naturförvaltningen tar till orda .. Stenen ska bort.

”Kommunen har regler för gatukonst. Det hade varit bättre om personerna bakom kontaktat oss innan de satte upp stenen, då hade vi kunnat ha en dialog. Det är många konstnärer som vill använda Slottsskogen. Om vi släppte det fritt skulle snart hela parken vara belamrad av konst”.

Så ”blåser” stenen omkull och parkförvaltningen kan forsla bort den. Men där tar inte den här historien slut..

Många engagerar sig. Tycker att kommunen är fyrkantig och inte har fingertoppskänsla. På Facebook bildas gruppen Låt Shoreline-Stenen VARA KVAR  som nu har över 7 500 medlemmar.

Park och Naturnämnden ångrar sig. Tar beslutet om att granitpelaren åter ska få plats i Slottsskogen. Efter det att kommunen har fått ett gåvobrev från minnesmärkets kreatörer.

Igår, den 31 oktober står den där. Självklart inte på platsen där den ”planterades”. Där skulle den stå i vägen. Så 20 meter längre bort tycker man att den inte ”stör” eller som man säger.

”Vi ville ha den längs gångvägen, inte mitt i gräsmattan. Gräsmattan används för andra syften ibland och vi vill inte att en sten ska låsa den. Dessutom kan fler människor som passerar på gångvägen se den”.

spela-shoreline-stenen-3a-6

Om offentlig konst stör på gräsmattorna i Slottsskogen bör nog fler utsmyckningar flyttas undan. Nu står stenen vid sidan om och har tryckts ner i marken så djupt att den nu har förlorat sin naturliga resning.

Jag både tycker och anser att stenen ska tillbaks till sin ursprungliga plats på gräsmattan!

Så man kan säga ”vi ses vid Shoreline”. Slå sig ner på gräset och vänta… På så sätt bli den naturliga träffpunkten i Slottsskogen som ”vi ses vid kopparmärra” är i stan..

Självklart ska stenen få en förankring genom en sockel. Så den kan återfå den naturliga resning som var tänkt från början. Det skulle kunna vara kommunens tack för att dom fick Shoreline stenen i gåva.
V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: