SJ vilket jävla skämt

SJ-800-2

det-finns-ta-taget

Vi läser och tar in att det finns så mycket att upptäcka i Europa. Så står det med riktigt stora bokstäver, med Tåg så klart. Vi liksom SJ är ju utsläppsmedvetna. SJ har ju faktiskt slutat med ånglok.

Rubriken från SJ kommer inte från 50-talet när vi skulle ut och se oss om i världen. Nej, den är hämtad från en broschyr från just det där nämnda bolaget SJ som tycker att vi ska ”ta tåget mot äventyret – höst och vinter 2014 / 2015”.  Här en länk till den färgglada broschyren ( i PDF format ).

– ”Det finns många sätt att resa på, men om du verkligen vill komma nära folket, historien och hitta dina egna smultronställen är tåget oslagbart. Ta en tur genom historien eller möt kulturen och trenderna i världsmetropolerna. Eller båda delarna. Lägg upp din egen rutt eller låt dig inspireras av förslagen i denna broschyr. … Reser du med tåg har du frihet”.

Vi försöker ta natttåg till Berlin.
Ok… låter kanon.. vi drar.. tar tåget från Göteborg till Berlin. Hej SJ.. Vi tänkte ta nattåget till Berlin för att helgen ska bli riktigt låång med plats för många olika Kneipe besök. Så Göteborg – Berlin nattåg.. Tack..

Va? slutade SJ med nattåg till Berlin alla redan november 2011. Men det är ju direkt efter avregleringen 2010. Den som skulle göra allt så mycket lättare för oss resenärer.

Finns inget nattåg till Berlin då? … Jodå.. Jaha. Snälltåget kör nattåg på den sträckan från Malmö. Snälltåg va bra tänkte jag. Helgen i Berlin blir läängre. Finns nog tid över för en extra Kneipe. Nu är Snälltåget inte snälltåg alltså.. Sådana som går fortare än dom andra.

Nu blir det lite krångligt… ( Men vid det här laget har jag redan i tanken gett upp och tagit bilen till Berlin ) Snälltåget är Veolia Transport för Veolia Transport har bytt namn till Snälltåget för att det ska bli tydligare vad dom står för… Inte tydligare? Nähää… Ok läs själv och försök förstå eller tolka in vad dom skriver.

 ”2013 i november bytte vi namn från Veolia Transport till Snälltåget. Vi ägs fortfarande av Veolia Transport, men med varumärket Snälltåget vill vi skapa en tydligare bild av vad vi står för. Välkommen ombord!”.

Ja nu hade vi i alla fall inte kunnat åka med Snälltåget från Göteborg – Malmö. Går inte. Men Stockholm – Malmö går bra för där kör kör Veolia.. fl´åt Snälltåget.

Ta ett annat tåg från Göteborg till Malmö och sen Berlin Night Express som alltså körs av Snälltåget. Ajdå. Fel årstid. Nattåg som förresten numera är liggvagn går endast sommar.

Drömmen lever kvar att få slussa runt i staden som aldrig sover. Från Kneipe till Kneipe där favoriten är en äkta toaletten Kneipe som har överlevt ända sen 70-talet. Das Klo, på Leibnizstraße 57. Skall besökas för att upplevas!

Tåg har fördelar. Man kan höja en öl både ner och hem utan att behöva tänka på procenten… Så snälla SJ vi vill ha vanlig tur och retur Berlin.

Men Nix SJ säljer inte tågbiljetter till utlandet.
Jo om landet ligger i Skandinavien, det är enda haken. Nu är ju Tyskland vår närmaste granne i söder och EU skulle ju göra det lättare att ta sig runt i Europa. Nä, det blir för dyrt för det helägda statliga SJ att sälja biljetter till Utlandet. Res till Flen istället, det går bra. Kan det va nått?

Nej inte Flen. Vi hade tänkt oss Berlin. SJ hänvisar till en resebyråkedja där vi kan köpa tågbiljett till Berlin. Ja inte nattåg då. Inte ens med anspråkslös liggvagn. Men där på den stora resebyråkedjan går det inte att boka tågbiljetter via nätet. Bara på plats kan man få en biljett i handen och resebyrån lägger på mellan 300 och 400 kronor.

Det kommer att bli lättare att boka tågbiljetter utomlands lovar SJ. Men först när Europas samtliga tågoperatörer börjat samarbeta.

Till dess tar jag bilen till Berlin!

V-bjornen-01

fotnot. musikstycket är en sång till SJ framfört av Swedish railers.

En kommentar på “SJ vilket jävla skämt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: