Hejdå alla troligen förmodade ubåtar

skrivmaskin-3

”Elvis has left the building”.
Det blir inga extranummer och man kan börja sammanfatta en veckas undervattens objektsökande i svenska skärgården utanför Stockholm. Marinens stora insats är nu förmodligen över för den här gången. Allt återgår till det normala, vad det nu är.

Ryssen är förmodligen fortfarande lika konspiratorisk och Putin förstår bara vapenmakt. Aho Rebas fd militära underrättelsetjänsten i Estland han vet. Så här sa han i SVT Debatt 23.10-2014.

– ”Man kan inte lita på Putin. En KGB överste, ligist en gangster som har hamnat i toppen av en kärnvapenmakt och det är ett hot mot hela världen”.

Är det en verklig och närvarande bild av rysshatet och skräcken som vi har i Sverige? För vår ryske granne i Öster? Då ger säkert marinens ”fälttåg” på 20 miljoner, ytterligare en påspädning av den bilden. Med välvilligt bistånd av alla militära experter från förband och krigshögskolor som har fått lägga ut texten i alla de typer av media.

Försvaret har avbrutit den veckolånga marina under vattnet pågående underrättelse operationen… Det har Tomas Ries, försvarsexpert och lektor i strategi och säkerhets- politik vid Försvarshögskolan både svar och åsikter om.

– ”Troligen för att en eventuell undervattensfarkost har lyckats smita. Det är fullt logiskt. Redan på 1980-talet då Sverige hade enorma militära resurser var det nästan omöjligt att tvinga upp miniubåtarna. Idag har Sverige en bråkdel av de resurserna, vilket gör det mycket svårare”.

Men Hallå!!! Vad är det han säger??
”….Redan på 1980-talet då Sverige hade enorma militära resurser var det nästan omöjligt att tvinga upp miniubåtarna”.

Nästan omöjligt?. Det var alltså möjligt? Att tvinga upp miniubåtar på 80-talet? Verkar inte som han försvarsexperten, Tomas Ries riktigt vet vad han talar om. Någon miniubåt har ALDRIG tvingats upp!

Den enda ryska ubåten är U 137 som körde upp på grund vid Torhamnaskär vid inloppet till Gåsefjärden i Karlskrona skärgård den 27 oktober 1981. En alla redan då, gammal rysk dieseldrivan ubåt byggd 1956.

Säkerhetsläget i Östersjön
Vet inte hur ofta man får både höra och läsa om hur säkerhetsläget i Östersjön har förändrats. Då handlar det alltid om ett allt aggressivare Ryssland. Är det sanningen att om inte Ryssland blivit aggressivare så hade Östersjön fortsatt att vara fredens hav..

På det ofta omtalade 1980-talet när det jagades miniubåtar med sjunkbomber i Svenskt vatten fanns det en (1) Nato-nation som hade strandkant i Östersjön. Nu finns det fem (5) Nato-nationer runt Östersjön.

Tyskland som blev NATO-nation redan 1955.
Polen blev NATO-nation 1999.
Estland blev NATO-nation 2004.
Lettland blev NATO-nation 2004.
Litauen blev NATO-nation 2004.

Därtill ett Sverige med allt starkare band med NATO. Som Värdskapsavtalet till-annan-sajt från den 4 september i år. Som ger NATO rätt till att ha snabbinsatsstyrka på svensk mark och ger skattebefrielse för amerikansk militärpersonal.

Sverige övar även med Natos snabbinsatsstyrka NRF (NATO Response Force) och har från och med i år också förband anmälda till NRF:s reservstyrka.

Sverige har i år fått ökade anslag till fler förbandsövningar. Sverige var det enda icke NATO land som deltog i Europas största militärövning till-annan-sajt den 6-17 oktober. Den 13 oktober bjöd man in NATO landet Holland till övningar i svenskt vatten med ytfartyg och ubåt i en Samövning med Nederländska flottan till-annan-sajt . .

Att det enligt säkerhetspolitiska bedömningar har blivit mer osäkra tider runt Östersjön. Kan vi således tacka både NATO och den svenska försvarsmakten för. Som hela tiden trampar upp militär aktivitet och närvaro i området..

Till sist vill jag bara citera mig själv.
– ”I en demokrati ska man var observant, seriös och öppen för varandras åsikter. Som ska få brytas i förståelse och samtal. Det förhållningssättet ska vi också ha med våra grannar och inte gå i panik och klinch och skaffa mer och flera vapen”..

V-bjornen-01

Tidigare blogginlägg om förmodade troliga ubåtar
Vi jagar på hej o håå
Jag tycker det är beklämmande
Jakten pågår eller Vilda spekulationer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: