Jakten pågår eller Vilda spekulationer

ubat-4

Det är ingen Ubåtsjakt. Säger marinofficeren på presskonferensen. Det är inhämtande av information om en främmande undervattensverksamhet.

Så förtydligar man det på pressträffen den 18 oktober 2014. För att det ska kunna vara en ubåtsjakt saknar man idag helikoptrar, fartyg och sonarbojar bland annat. Vi saknar resurser.

Samtidigt visar han upp en bild från försvarsmakten. En bild som lär vara tagen av en privatperson vid Jungfrufjärden, men riktigt när finns det inga uppgifter på som jag har förstått det.

I vilket fall som helst föreställer den något avlångt vit med något uppstickande grått. Men vad det är vet inte ens marinofficeren men han kan avgöra att ”den” rör sig framåt i ca 3-4 knopp. Samtidigt som han berättar och visar uttryckligen med hela sig och med armen, hur den sedan försvann ner under vattnet…

Det vita kan vara bogsvallet och det grå ubåtens torn. Men kan man avgöra från vilket land den kommer ifrån, frågar reportrar. Fast dom borde kunna se själva att ingen kan avgöra det. Inte ens om bilden är fejk eller sann.

Men vad man kan se är att bilden innehåller två viktiga beståndsdelar. Då menar jag inte det där på vattnet utan björken i förgrunden och bryggan lite längre bort. Två objekt som är viktiga för att kunna få uppskattning av både avstånd och storlek.

Så vilken väldigt stor tur att fotografen fick med dom och inte stod nära vattenbrynet utan att ha referensföremål att hänga upp bilden på.

Drevet på ryssen är igång.
Om det är en ubåt av något slag. Var kan den komma ifrån då? Frågar journalister och har på så sätt bäddat för svaret. Ja NATO är inte troligt och vilket annat land skulle det vara om inte Ryssland och Putin.

Tjeck i journalistblocket. Så fick vi med det också. Börjar zappa mellan TV-kanalerna och tidningarnas webb-kanaler blandat med tidningarnas rubriker. Nu får jag reda på att ett nödrop på rysk nödkanal har sänts från Kanholmsfjärden till Ryska enklaven Kaliningrad som är huvudhamn för den ryska Östersjöflottan. När en journalist ställer frågan om vi kommer att sätta in stridsflyg….. Så får jag …..

Att 1: Personal i stridsbåtar söker av stränderna.
Att 2: Svartklädd man som vadade i strandkanten ute på Sandön nu jagas av den militära underrättelsetjänsten MUST och SÄPO.
Att 3: Den skadade ryska ubåtens moderfartyg, ryskägda oljetankerns NS Concord ligger ”på lätten”utanför Stockholms skärgård på Internationellt vatten och väntar.
Att 4: Det ryska specialfartyget för undervattenssökning Professor Logachev lämnat hemmahamnen Sankt Petersburg och stävar med högsta fart mot Sverige.

Koncentrerat fakta skulle därför vara att vi måste öka anslagen betydligt till svenska försvaret och att vi måste bli fullvärdiga medlemmar av NATO snarast. Samt att man kanske inte ska lita på den svenska regeringen. Antyder en av de stora dagstidningarna lite lätt med rubrik. Löfven åker österut under pågående operation.

Så nu är vi tillbaks 32 år i tiden när ryska ubåtar påstods patrullera i svenskt vatten. Glömt är ubåtskommissionens konstaterande angående ubåtsjakten i Hårsfjärden 1-13 oktober 1982:

”År 2008 kom uppgifter fram att ljudet forskarna hade spelat in hösten 1982 sannolikt kom från skolfartyget Amalia som hade gått igenom området just vid dessa datum[9]. Enligt dokumentären Uppdrag Granskning den 11 juni 2008 är det numera klart att de ubåtar som svenska försvaret jagade i Hårsfjärden i samtliga kända fall rörde sig om ubåtar från Nato.[10] Före detta överstelöjtnant Sune Thomsson, anser att det inte finns bevis för att det var en Natoubåt eller att det var en ubåt över huvud taget under ubåtsjakten i Hårsfjärden”.

Var är den svenska klokheten och förståndet i dag??

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: