Kultur en del av livet

gratis-museum-2

Nu har även jag råd att besöka museum. För att ta del av världen innan, eller hur någon tänkt sig det kommer att gestalta sig i framtiden. Eller bara ögonblick av den tid som är. Om det att förstå sin historia och samtid för att forma framtiden.

Blir så fromt glad när jag hör att man från årsskiftet kommer att ha gratis entré till alla statliga museer. Viljan att återinföra gratisentrén är stark visar dagens presskonferens (17.10-2014). När den backades upp av både finansminister Magdalena Andersson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Alice Bah Kuhnke
– ”Införandet av fri entré är ett av flertalet viktiga steg vi vill ta för att öppna dörrarna på vid gavel till allt det som är vårt gemensamma kulturarv. Detta är ett av flera viktiga steg som vi vill ta för att minska bildnings- och delaktighetsklyftorna i Sverige. Konsten och kulturen behöver få större spridning”.

80 miljoner är avsatt i budgeten för att kunna hålla dörrarna öppna. Förra gången som reformen infördes var när Göran Persson var statsminister 2005 och besökssiffrorna steg med 159%. Man ska då veta att de mindre museerna ute i landet, som fortfarande tog ut entré avgift. Även där steg besökssiffrorna.

Någon säger att det är Stockholmsbaserat då de flesta statliga museerna ligger just i storstan…. Dom som drar fram det som argument mot den fria entrén, kanske också tycker att vi ska utlokalisera Nationalmuseet till Arjeplog. Så får Silvermuseet i Arjeplog sin berättigade plats i den Samiska- och Svenska kulturhistorien.

Moderna Museet ligger ju på Skeppsholmen i Stockholm, men det finns ju också ett Moderna Museet i Malmö. Även dom gläds självklart åt entréreformen.

– ”Vi tycker det är jättebra”, säger Peter Nilsson som är museichef på Moderna i Malmö. Hans museum är finansierat både statligt, regionalt som kommunalt. Museichefen  Peter Nilsson igen. ”Vi vet ju att även regionen och Malmö stad är för den fria entréreformen, så det ska nog mycket till att det inte blir av även här i Malmö”.

Nästa gång jag är i Karlskrona behöver jag inte välja bort Marinmuseet på Stumholmen för mat och dryck. Nu finns det plats för både vackra galjonsfigurer som skärgårds fångat färsk fisk att skölja ner med en pilsner…

Armémuseum — Etnografiska museet — Flygvapenmuseum — Hallwylska museetHistoriska museet — Kungl. myntkabinettet — Livrustkammaren — Marinmuseum —  Medelhavsmuseet — Moderna museet — Nationalmuseum — Naturhistoriska riksmuseet — Sjöhistoriska museet — Skoklosters slott — Statens centrum för arkitektur och design —  Världskulturmuseet —  Östasiatiska museet.

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: