Nu är rätt tid!

israel-peace-2

Palestina är det lilla landet som vill vara ett land bland alla andra länder. Så har det varit sedan 1948 då Israel blev en stat bland andra stater och erkänt av världens alla andra länder. Men inte ville se att det fanns ett Palestina.

För att sammanfatta vad man brukar säga och tycka om Palestina, Israel, konflikten och tidsvalet. Skulle kunna sammanfattas något så här med min tolkning av situationen.

”Vi står bakom den tanken, att en tvåstatslösning är det rätta och delar den självklart och vi vill också arbeta för att det ska ske, men inte nu…. Det är inte rätt tillfälle. Sen någon gång, och vi kan inte sätta upp och bestämma nu, när det kan ske”..

Krig, ockupation och enfadar har avlösts av givarkonferenser. Som att sopa det verkliga problemet under mattan. För att vi vill visa upp att man både vill och har ett hjärta. Men till egen stat? Nja det är ju inte rätt tillfälle att diskutera det nu. Nu måste vi helt fokusera på återuppbyggnaden.

31 oktober 2011 blev Palestina fullvärdig medlem av FN-organet Unesco.
En historisk händelse när 107 länder röstade för, och endast 14 länder röstade emot. Sverige då? Det lilla landet i norr som alltid stått på den svagas sida.

Sverige var ett av de där 14 länderna som rösta NEJ till att Palestina skulle få säte i FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Hur kunde Sverige rösta Nej? Ta ett så klart ställningstagande emot med sitt Nej? Hur tänkte man?

Förklaringen skulle komma från regeringen, genom dåvarande utbildningsministern, Jan Björklund (FP) kansli. Som förklarade det så här:

”Vår röstning om dagens resolutionsutkast har att göra med dess tidpunkt, inte dess innehåll. Det bör ses i perspektivet av hur angeläget vi anser det vara att nå en tvåstatslösning inom den tidsram som fastslagits av Kvartetten. Den föregriper inte på något sätt Sveriges ställningstagande om frågan om Palestinas status tas upp i FN:s generalförsamling”.

Som vanligt frågan om fel tidpunkt. Men att man är för en tvåstatslösning.  Så vad händer när det blir regeringsskifte i Sverige 2014 och den nya socialdemokratiska regeringen går ut med att nu är det det hög tid att att erkänna Palestina som stat.

Jo, majoren Björklund går hårt ut som oppositionsråd med förklaring att det är fel tid. Att Sverige inte kan eller ska försöka gå före andra EU-länder. Vad kommer dom att säga om Sverige och den socialdemokratiska regeringens beslut om att erkänna Palestina.

Svaret fick vi sent i går kväll 13.10-2014.
Underhuset i det brittiska parlamentet röstade JA till en rekommendation att regeringen ska erkänna Palestina som självständig nation. 274 röster för och 12 Nej. Medlemmar av regeringen hade uppmanats att lägga ner sina röster. Kan klart betraktas som ett tyst medgivande till Ja sidan.

Det intressanta var att man under debatten i underhuset hänvisade till Sveriges mod och ställningstagande att gå före i ett erkännande av staten Palestina!

Nu är rätt tid!

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: