Du nya sköna värld

var-ar-du-nu-ram

Minns du när SVT och Uppdrag granskning avslöjade att det halvstatliga svenska bolaget Telia Sonera hjälpte vissa diktaturländer som t.ex. Uzbekistan, Kazakstan och Vitryssland att övervaka sina egna medborgare.

Det var bara och endast för att Telia Sonera skulle få tillgång till ”marknaden”. För att friska upp minnet kan man lyssna på ett 3 minuter långt nyhetsinslag från Dagens  EKO 18 april 2012. ” Telia hjälper diktaturer kartlägga motståndare”.

Nu är det 2014 och demokratins högborg Sverige. Den privata marknaden ska nu hjälpa städerna att kartlägga invånarnas rörelsemönster. Vart du går och när du rör dig in till butikerna på fina gatan. Eller när du beger dig ut till de grå stadsdelarna för att handla…

Eller varför är så många personer på väg mot samma punkt?.. Bara som ytterligare ett exempel..  Kan ju vara bra att veta… typ..

Hur brukar det låta när frågan ställs om övervakning? Är du orolig för att bli övervakad?

– ”Nej, varför skulle jag vara det? Jag har inget att dölja”.

Nu vill städer som Västerås och Borås kartlägga dig genom din egen mobil. Ytterligare en handfull städer har planer för samma typ av övervakning… fl´åt besökskartläggning ska det ju vara…

Städerna har varit ”duktiga” att bygga upp trådlösa nätverk. Stads-wi-fi nät för din smarta telefon. Nu vill man bara montera upp små vita doser som söker din mobil genom wi-fi nätverken, fångar upp signalen och kan på så sätt sedan följa dig och dina rörelser i realtid.

Den mobila övervakningen i diktaturstater, eller den mobila besöksövervakningen i svenska städer. Skillnaden är hårfin och bygger mer på ett ordklyveri. Inslag från SVT.

Du är övervakad!
Vanligt& Vänligt

V-pil-mjuk-600-v

Lästips är Shakespeare ”Stormen” och Huxley ”Du nya sköna värld”.
När William Shakespeare i ”Stormen” låter ett skepp stranda på ön. Bönfaller Miranda sin far att att med sina magiska krafter göra slut på stormen. Prospero försäkrar att allt är väl och tar tillfället i akt att avslöja sanningen om hur de hamnade på ön tolv år tidigare. Då utbrister Miranda med ett ironiskt ”Du sköna nya värld”.

1932 tog Aldous Huxley till sig Shakespeare citatet och skrev boken ”Du nya sköna värld”. En dystopisk framtidsroman (negativ samhällsvision). Boken utspelar sig i en avlägsen framtid.

V-pil-mjuk-600-h

Reflektera sedan över skillnaden eller likheten mellan gamla DDR, diktaturerna i öst och demokratin i väst. Tänk självständigt och säg sedan nej till all form av dold övervakning.

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: