Lejonet i Venedig


Lejon-Roy-Venedig

Filmlejonet från Sverige, 71 år unga Roy Andersson. Lyfter här ett av världens tyngsta filmpriser. Venedigs Leone d’Oro – Guldlejonet för filmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”.

Det händer år 2014 på världens äldsta och kanske mest prestigefyllda filmfestival. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia – Venedigs årliga filmfestival sedan år 1932. Festivalens stora pris i huvudklassen, Guldlejonet har delats ut sedan 1942.

En gång tidigare har Sverige varit representerad i huvudklassen, Det var 1989. För 25 år sedan som Vilgot Sjöman tävlade med ”Fallgropen”. Utan att nå någon utmärkelse. Vann det året gjorde Hou Hsiao-hsien från Taiwan med filmen ”Sorgens stad”.

– Det är som att vinna cykeltävlingen Giro d´Italia med publiken applåderande längs med vägen. Sa Roy Andersson och fortsatte på temat cykel i sitt tacktal genom att lyfte fram ett av Italiens mästerverk på filmområdet.

V-pil-mjuk-600-v

Cykeltjuven – Ladri di biciclette
cykeltjuven

Filmen av Vittorio De Sica är från 1948. Filmen fick en Oscar som bästa utländska film 1950. Cykeltjuven är en av de stora viktiga filmerna i den italienska neorealistiska filmperioden som började med Roberto Rossellini och Roma, città aperta. ”Rom – Öppen stad” från 1945. Här är filmen på YouTube med en lite suddig kopia.

Cykeltjuven till-annan-sajt  V-pil-mjuk-600-h

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron. Fullbordar en trilogi om att vara människa. Började med ”Sånger från andra våningen” Som hade premiär år 2000 och ”Du levande” som kom 2007.  En Duva… kan man säga är en fristående fortsättning på de två tidigare.

En film med de mänskliga frågorna om vart mänskligheten är på väg. Varför samhället är som det är och varför vi inte kan kommunicera med varandra.

I än mer skruvade och absurda situationer framtagna i hans egna ateljéer under sju års tid, växer filmen fram. Tillsammans med en skrälldus av fantastiska medarbetare. Varje scen eller man kanske ska säga tablå. Byggs i egen ateljé under ett par veckors tid innan tagning kan ske.

Hela tiden används stillastående kamera utan vare sig åkningar eller zoomningar. Hela scener utan några som helst klipp i filmen. Med människor som från stillastående rör sig inåt, långsamt och allt fångat i en gråfärgad tonskola. Som vi lärt oss känna igen hos Roy Andersson.

Man bygger och filmar allt i två egna atelier. Här nedanför, klipp nummer tre. En stor sanddyna som byggs upp från grundens trätrallar till sandytans sandiga äkthet. Kunskap, stort mått av tålamod och strävan mot målet. Att nå det optimala, som gör scenen, som ska fångas in på filmen.

Men varifrån fick Roy Andersson idén till den lite märkliga och framförallt långa filmtiteln. ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Det är från en tavla målad 1565. Som idag hänger på Konsthistoriska museet i Wien. Pieter Bruegel den äldre ”Jägarna i snön” till-annan-sajt. I träden sitter några fåglar och tittar på människorna och tänker… vad sysslar dom med.

Roy Andersson. Född Göteborgare 1943 med studenten på Hvitfeldtska läroverket 1963. Filmskolan vid Svenska Filminstitutet. Den omtalade filmen ”Den vita sporten” 1967 om Davis Cup-matchen i Båstad mot Rhodesia. 1969 Regiassistent till Bo Widerberg vid inspelningen av ”Ådalen 31″.

Slog igenom med dunder och brak med sin egen långfilmsdebut ” En Kärlekshistoria” 1970. Lika stort blev botten nappet 1975 med uppföljaren ”Giliap”. Roy Andersson försvinner in i den reklamfilm producerande svängen. 1981 startar upp sitt eget produktionsbolag ”Studio 24” Producerar en mängd prisbelönade reklamfilmer.

År 2000 är han så tillbaka som långfilmsregissör med ”Sånger från andra våningen”. ”Du levande” 2007 och fortsätter att ställa frågor om mänskligheten i ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Nu är året 2014…

En glad och taggad Roy Andersson sa efter prisutdelningen med guldlejonet i handen.
– Nu vill jag hem och börja med den fjärde filmen i trilogin…

V-bjornen-01

En duva satt på en gren och funderade på tillvaron

  Officiell trailer.. 

   Halta Lottas krog…

  Studiebygget av den stora sanddynan….

lang-V-pil-800

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: