Politiker kan

karin-enstrom-1

Försvarsminister Karin Enström. Vad visste du om det här samarbetet med Kina?
– ”Jag har i dag kallat till mig generaldirektören för FOI och vi har haft ett möte. Han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna”.

Sa vår försvarsminister (M). Knastertorrt konstaterande på den inledande frågan när hon intervjuades i SVT Aktuellt 3.9-2014. Om FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) planer på att sälja avancerad flygteknik till Kina. Det handlar om svensk programvara ”Edge”. Som har använts för att beräkna aerodynamiken till JAS Gripen.

Ett Kina som EU har ett vapenembargo mot sedan händelserna på Himmelska Fridens Torg 1989. Där samtliga partier i Sverige är överens om att inget samarbete skall ske med Kina över huvud taget när det gäller militär- och försvars- relaterade frågor.

Vi fortsätter intervjun med vår försvarsminister.

Är du helt säker på att ingen på ditt departement har känt till det här?
– ”Den här frågan har hanterats på myndighetsnivå och frågan har då inte varit föremål för vare sig regeringsbeslut eller handläggning på regeringskansliet”.

Men tycker du att du borde ha blivit informerad om en sån här sak?
– ”Jag har ju som sagt vad haft ett möte med generaldirektören och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för dom här anklagelserna och han har också informerat om att det inte finns något samarbete av den karaktären att man skulle ha informerat regeringen”.

Ja så där fortsätter hela intervjun med Karin Enström som upprepar samma .. mantra… Jag menar naturligtvis, samma svar. På alla frågor intervjun lång..  Den är väl värd att lyssna på, om du orkar.

Vi har haft ett möte till-annan-sajt
Vanligt & Vänligt

Politiker kan tydligen upprepa sig hur många gånger som helst. Syftar då inte alls på valdebatternas kombattanter som upprepar sina argument som om vi aldrig har hört dom tidigare.

Tur dom byter slipsar lite då och då, så att vi vet om den där debatten var före den där andra som var sen..

En annan kakadua (ett finnare ord för papegoja) i vår politiska trädgård är självklart Maud Olofsson som visade vägen om vad politiker kan klara genom att bara upprepa sig själv tills intervjuaren måste gå vidare. Hon som vägrade svara på alla frågor om Nuon-affären eftersom hon själv inte ställt frågan. Blev blogginlägg på Vanligt & Vänligt med intervjun i SVT Aktuellt om vem som visste vad..

Ur rent konstitutionellt perspektiv till-annan-sajt
Vanligt & Vänligt

En liten fotnot kan komma väl till pass. Om ni undrar vem generaldirektören på FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) som Karin Enström hade så många samtal med. Så heter han Jan-Olof Lind.

– ”Som sagt, i dag har jag varit tydlig. Jag har talat om att jag skulle kalla till mig generaldirektören. Har jag gjort, vi har haft ett möte. Och han har försäkrat mig om att det inte finns någon grund för de här anklagelserna, att det inte har förekommit verksamhet som bryter mot svensk lagstiftning”.

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: