Ukrainas regering firar i Kiev

ukraina-artist-parad-600

Landets 23:e självständighetsdag den 24 augusti 2014. Stor militärparad där 1 500 soldater marscherande i formation längs med Kievs huvudgata Khreshchatyk, för att  komma in på självständighetstorget Majdan Nezalezjnosti.

Bilder från militärparaden i Kiev 24 augusti 2014 till-annan-sajt
Vanligt & Vänligt

Torget mer känt som Majdantorget och var navet i protesterna som till slut störtade president Viktor Janukovitj den 22 februari 2014. Strax efter detta flydde Janukovitj till Ryssland.

Den nya regeringen som tog makten i Ukraina efter Janukovitj fall. Kastades genast in i en allvarlig kris med Ryssland. Om den självstyrande halvön Krim.

Efter en folkomröstning på Krim, som aldrig godkänts av Ukraina. Deklarerade sedan Krims parlament den 11 mars 2014 den Autonoma republiken Krim som egen stat. Med omkring 2,5 miljoner invånare och med Simferopol som huvudstad.

Efter det kliniska övertagandet av Krim utbröt sedan oroligheter i östra delen av landet. Byggt på genuina lokala missförhållanden, med stöd och inflammerad av Moskva. Strider som nu även spritt sig till de sydöstra delarna av landet.

Beräkningar från FN:s flyktingorgan UNHCR har över en halv miljon människor drivits på flykt undan striderna i östra Ukraina. Främst handlar det om Luhansk Oblast med 2,3 miljoner invånare och Donetsk Oblast med 4,5 miljoner invånare. Minst 260 000 människor är på flykt inom Ukraina och lika många som sökt asyl i Ryssland. Minst 2 600 människor har mist livet i striderna.

Här är den interaktiv kartan över Ukraina och Krim till-annan-sajt
Vanligt & Vänligt

Många har varit starkt kritiska till att Ukraina firar självständighetsdagen med stor militärparad. Samtidigt som det pågår en konflikt som efter fyra månader har skalats upp till ett regelrätt inbördeskrig i de östra delarna av landet.

Militärparaden på självständighetsdagen försvann under förre presidenten Viktor Janukovitj regim. I år är den alltså tillbaka. För att i första hand försöka stärka armens moral och vissa upp försvarsmaktens beslutsamhet och tillgång till fordon, vapen och stridande förband.

Allt blandat med artistuppträdande och pumpande patriotisk musik ut över gator och torg där militärparaden drog fram. Likheten med Sovjetiska militärparader på Röda Torget i Moskva när det begav sig, är slående lika varandra.

President Petro Poroshenko, som tillträde som Ukrainas nyvalda president den 25 maj. Sa i sitt tal vid militärparaden att nationen Ukraina hade tagits på sängen av ett allt ”aggressivare” Ryssland. Att soldater, fordon och vapen skulle skickas direkt från paraden till fronten. För att delta i ”anti terrorist jakten” i de östra delarna av landet.

Han lovade vidare att 20 miljarder kronor skulle spenderas ytterligare på att rusta upp armen under de allra närmaste åren. Ett land som knappt klarar sin ekonomi utan finansiellt stöd av USA, NATO och EU…

Landet utan regering
Dagen efter paraden, den 25 augusti undertecknade presidenten Poroshenko ett dekret som upplöste parlamentet, Verchovna Rada Ukrajiny. Enligt Ukrainas lag måste nyval hållas inom 60 dagar från det att parlamentet upplösts. Nyval är därför utlyst till den 26 oktober.

Detta kom inte som någon större överraskning utan var en följd av sammanbrottet alla redan den 24 juli i regeringskoalitionen. Parlamentet var blockerat i viktiga frågor. Energilösningen i Ukraina och framför allt frågan om ökat bidrag till armen.

Att det sedan dröjde så länge som från den 24 juli när premiärminister Arsenij Jatsenjuk lämnade in sin avskedsansökan. Till den 25 augusti när president Petro Poroshenko proklamerade nyval. Beror på Ukrainas författning som säger att det måste gå minst en månad mellan dessa båda händelserna.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk från Fäderneslandsförbundet, lämnade alltså in sin avskedsansökan den 24 juli. När det högerextrema (rent fascistiska) Svoboda och det mer västorienterade partiet UDAR samt 17 opolitiska ledamöter lämnade regeringskoalitionen.

Om man inte har en regering utan bara en tillförordnad sådan, en expeditionsregering blir det… över 90 dagar som landet inte har en fullt ut fungerande statsapparat med en beslutsmässig regering…fram till valet 26 november. Nyval föregås av en valkampanj.

Hur ska allt detta fungera i ett land som för krig mot sina egna invånare?

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: