Kan jag välja bort valet

framtiden-v-h-pil-600

Har hört att numera heter det inte rätten till att välja kommunal eller privat utförare / leverantör av hemtjänsten, när man blir äldre. Utan nu heter det att man ska har rätten att välja bort den utförare som man inte vill ha.

Varför har det blivit så? Jo för att många utförare av tjänsterna har inte hållit vad dom lovat. Skandalerna inom äldreomsorgen har duggat tätt. Så vad gör man? Man vänder helt enkelt kappan efter vinden.

Börjar tala vit och brett om hur viktigt det är att den äldre, flå´t brukaren av den upphandlade tjänsten, har rätten och möjligheten att välja.. bort. Så kan det bli i dagens Sverige utan att säga allt för mycket.

Kan vi börjar om
Så vill jag också ha det. Kunna få rätten att välja bort .. valet. Vi börjar om helt enkelt. Ni talar om hur ni tänkt er framtiden, på kort och lång sikt. Vilket framtidsland ni vill att vi, de små så kallade brukarna / väljarna ska leva i.

Inte prata om hur dåligt allt blir om dom där andra vinner valet.. Utan hur bra det blir om just ni vinner istället. Vi byter ”ismer” helt enkelt. Från negativism till positivism… negativt till positivt.. Ok?

Här är förresten exemplet på årets kanske osmakligaste kampanj. Stockholmsmoderaterna som lanserade nio valaffischer med temat, så här blir det om du röstar fel. De nio affischerna har jag lagt upp på en egen ”klicksida”. Så att du själv kan avgöra.

Nio moderata valaffischer 2014 till-annan-sajt
Vanligt & Vänligt 

Ni skissar och berättar och förklarar sammanhangen. Ni är ju proffs och kan ju därför det här med politik och framtid. Ja, ja, skulle ni mot förmodan vara politiska amatörer kan ni säkert få en vidareutbildning av major Björklund. Han ger er så gärna betyg i allt om allt.

Så var inte oroliga. Framtiden hägrar som politiskt proffs.

Valmanifest
Sen kommer vi till det där med valmanifest eller som några av er kallar det, valplattform. Så där inom parentes (bestäm er för ett av de två alternativen). Kan väl inte vara allt för svårt. I vilket fall som helst skulle det underlätta för mig, den vanliga röstaren.

Vi säger valmanifest. Där samlar ni i punkter det ni ska göra under mandatperioden. De närmaste fyra åren. Om ni vinner valet. Det här valmanifestet SKA finnas tillgängligt i sin helhet i så god tid att den som tänkt förtidsrösta kan ta del av det. Får aldrig bli som i år.

Två veckor till valet. Utfrågningar i Radio, TV och Tidningar på tvären och längden. Blir det jobbigt lutar ni er alltid åt att det återkommer vi med i valmanifestet, alt. valplattformen. Men när kommer det då??

14 dagar till valet 14 september
Så jag tycker faktiskt frågan är berättigad. När kommer valmanifesten? Hur har ni tänkt? Allt ni sagt under valrörelsen. Vad blev kvar? Vad går ni på val på inför de närmaste fyra åren. Den mandatperioden som valet De facto gäller.

När jag skriver det här är det söndag 31 augusti. Om två veckor är det val. Förtidsröstningen påbörjades den 27 augusti. Är Sverige verkligen den fullödiga demokratin som man vill utge sig för att vara. När folk får börja rösta, men inte vet vad dom får för sin röst. Inte ens vet när valmanifesten lämnar partikanslierna och blir offentliga.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven sa under en intervju med DN den 30 augusti att ”I det kommande valmanifestet kommer löften på ungefär 30 miljarder kronor”. Jaha.. säger jag och upprepar min fråga.. När kom det då?

Alliansen presenterade den 27 augusti ett ”förslag” från kommande valmanifest. Det handlar om. Äldreboendegaranti, Nationell demensplan, Ökat självbestämmande för människor på äldre dagar… Tänk jag som trodde vi hade kommunal självbestämmanderätt..

Mer trygghet för Sveriges äldre till-annan-sajt
Alliansen

Ångerösta
Bra att ha i minnet är kanske att om du har förtidsröstat. Kan du ångra dig och rösta i din vallokal på valdagen. Din förtidsröst plockas bort och ditt val på valdagen gäller istället.

Till sist frågan om jag kan välja bort valet. Nej, självklart inte. Det är viktigt för oss alla att alla också röstar. Även om det är oerhört svårt att ibland begripa vad dom vill och vad skillnaden innebär för vägen mot framtiden..

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: