Nu blåser valvinden

Val-2014-600

Bort allt vett och sans. In kommer tunga gråa valvindar som sprider förakt och förtal. Borta är de friska vindarna som talar om att så här vill vi gemensamt arbeta för att Sverige ska vara ett framtidsland för alla.

Någon som hört Reinfeldt föra till torgs att de rödgröna inte vill redovisa hur en kommande regering skulle kunna se ut med Löfven som Statsminister. Att de rödgröna inte har något gemensamt valmanifest utan tycker olika i olika frågor..

Men är det inte så att Centern, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Moderaterna har olika uppfattning i olika frågor?.. Visst är det så.. Men dom ska ge besked innan valet.. Va bra..

När det gäller regeringsfrågan. Var Alliansen överens, sa man. Om de rödgröna skulle bli störst. Skulle man lägga ner sina röster och låta Löfven få bilda regering. Sen så slirade Moderaterna. Det var inte alls säkert att det skulle bli så. Kanske, kanske inte…

Sen blev dom överens igen. Trodde alla. Löfven skulle få bilda regering. Men nej, nu slirar Kristdemokraterna. Slutresultat.. Vi får vänta om Alliansens besked. Svar skall komma… snart!

Nu till helgen 23 – 24 augusti ska dom visst samlas på Harpsund och prata ihop sig om ett valmanifest. 3 veckor innan valet !! Det kan man ju kalla framförhållning.

sirlig-slinga

Ta bara en titt på Stockholmsmoderaternas valaffischer. Kampanjen lanserades i samband med Reinfeldts sommartal. Moderaterna i Stockholms stad pekar på att valet är ett ödesval för hela Stockholmsregionen.

Här handlar det inte om vad Moderaterna kan göra för dig. Utan vilka ”hemskheter” som kan inträffa om de rödgröna vinner valet. Kontentan skulle då vara att man ska rösta moderat för att förhindra ett maktskifte Jag har lagt upp Stockholmsmoderaternas nio kampanjaffischer på en egen sida.

Nio moderata valaffischer 2014
Vanligt & Vänligt

Kampanjen är värderad till minst 24 miljoner kronor. En kampanj som av många bedöms som ”negative campaigning”. Helt onyanserad där allt bara går ut på att peka på vad som skulle gå förlorat vid ett maktskifte. Inte något om den egna politiken.

—  ”Det är ren och skär sakupplysning”. Säger Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och försvarar kampanjen.

—  ”Vi går mot en valrörelse där det är viktigt att väljarna får klara besked om vad de olika regeringsalternativen står för. Det är väl det Stockholmsmoderaterna vill visa med de nio affischerna”. Säger Finansminister Anders Borg (M) och fortsätter..

—  ”Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet driver ju en väldigt hård kampanj mot regeringen där de gör en väldigt vinklad och felaktig beskrivning av Sverige”. Sa Anders Borg.

sirlig-slinga

moderat-kampanjsajt-550

Moderaternas nya kampanjsajt

Allt det här följs upp med att Moderaterna centralt lanserar en ny kampanjsajt jobbvalet.nu till-annan-sajt  Inte ett ord, inte en bokstav om vad man själv vill Bara visa på olika skillnader mellan S, MP och V. Med det underförstådda budskapet. . . De rödgröna är splittrade i alla frågor, så rösta på oss…

För att ytterligare understryka ”billigheten” i de rödgrönas oenighet har man gett sajten ett enkelt utseende. Färgen är grå.. Smutsgrå… Jag lovar att så hade den inte sett ut om det handlat om att Allianspartierna har olika åsikter i olika sakfrågor.

Men det är inte alltid som åsikterna går isär. Inte ens mellan Moderater och Socialdemokrater. Här finns ett blogginlägg i sakfråga där bara färg och typsnitt skiljer. Två lika är ett.

sirlig-slinga

utsikt-fran-ett-torg-550

Utsikt från ett torg i Sävsjö

Nu är allt inte storstad. Vi tar oss till småländska Sävsjö. Där har kommunen med Alliansen i spetsen beslutat att ingen valaffischering tillåts på kommunal mark. Det beslutet kringgår Moderaterna enkelt med att hyra en stor affischtavla på en privat byggnad som exponeras mot torget.

Så stänger man demokratin i en valrörelse. Vilket självklart har fått skarp kritik från opposition, allmänhet och statsvetare som menar att det ytterst handlar om en demokratifråga.

Det blåser valvindar men det är inte direkt någon frisk västanvind som drar över landet så här fyra veckor före valet….

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: