100 dörrar i Ribe

AB-Ribe-viinjett-dorrar

En dörr är en dörr. Stänger in. Stänger ut. Bjuder in… Kan man ju tycka. En dörr ska kunna ropa ut makt och härlighet. För hur många diskreta dörrar har du sett till palats och kyrkor?

fotoalbum → 100 dörrar i Ribe ← fotoalbum

Europas smukkeste mindre by 2014  ↔  Europes Best Bigtime Small Destination 2014

Ribe är Danmarks äldsta stad. Belägen vid vadehavet i sydjylland, nära ner till gränsen mot Tyskland. Staden präglas helt av en medeltida stadsbild, med smala slingrande gator och gränder.

Tittar man ner och betraktar gatorna, så finnar man att alla Ribes gator är belagda med olika typer av gatsten. Inte en endaste lappning med asfalt förekommer någon stans i hela stan.

En gång långt tillbaka i tiden, var Ribe en av Danmarks allra viktigaste hamnstäder. Genom sin förbindelsen med Ribe å ut genom vadehavet mot öppet vatten. Men det var då det.

Nu är Ribe mer känt som storkarnas stad.. Ja inte för barnafödandet. Invånarantalet är bara dryga 8 000 tusen…. Men för storkarna på taket!

Mins när jag första gången besökte Ribe och skrattade åt ett lokalt vykort med både storkbo och stork. Lite senare gick jag förbi motivet och tittade upp… Ett storkbo med STORKAR PÅ TAKET!!

Ribe består av härliga hus, många i korsvirke med vackert utformade dörrar som både bjuder in och välkomnar besökaren. När jag var där senast, nu sommaren 2014. Tog jag kameran och bara gick runt, njöt och ”sköt” från höften.

När jag kom hem och såg resultatet.. Var första tanken bara – vad gör jag med alla dessa dörrar?

Blev lite pillande och fixande i datorn med överdrivet ”snea” bilder.. Men glad att jag gjorde arbetet, för här är nu resultatet. En helt egen sida i fotoalbumet: 100 dörrar i Ribe.

V-bjornen-01

5 kommentarer på “100 dörrar i Ribe

 1. Underbart. Väcker minnen. Jag var där en gång för länge sen, men fotade tyvärr inte dörrarna.

 2. Fantastiska vackra dörrar. De flesta verkar öppna utåt såsom här i Skåne, vilket i själva verket gör dem mycket mindre välkomnande än du påstår. Knackar man på dörren får man den rakt in i ansiktet när värden öppnar! Har du tänkt på det, Björn? (Retstickan Alain)

  • Du Alain. Det är en intressant fråga om hur ytterdörren öppnas. I Skåne öppnas den utåt säger du. Om det vet du betydligt mycket mer än jag.

   När det gäller Ribe. Är vi i gränstrakterna till Tyskland. Så kanske gammal tysk sedvänja präglar Ribe. För det vanligaste är att ytterdörren öppnas inåt!

   Som man kan se på foto: 13, 52, 63, 66, 68, 85, 88. Dörrar som står öppna. Samtliga dessa dörrar öppnas inåt. Ingen öppen dörr utåt..

   Tittar man sedan lite mer noga på de övriga dörrbilderna. Ser man på trösklar, foder och lister. Att de flesta av dessa öppnas faktiskt också inåt.

   Sen finns säkert någon modern dörr även i Ribe, som har dörren med skånsk ”hängning”….

   • Stämmer kanske. Jag tittade inte tillräkligt noga. Då är det vad jag länge befarat, det är nog bara här som man får dörren rakt på käften när man knackar på. Tolka det som man vill. Snickarna säger att det är lättare att få dörren vattentät. Men det kan bli svårt att ta sig ut med snö. Och sedan det jag sa nyss om dörren i ansiktet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: