Två lika är ett

Så skrev Pugh sin text 1986. Nu skulle det kanske inte handla om den låten. Även om jag tycker den är bra. Vill du förresten lyssna på låten så finns den här..

Det var det här det skulle handla om M-och-S-lika-som-bar

Mindre klasser. Mer kunskap.
En ganska så vedertagen norm och uppfattning. Något som de flesta kan gå i god för.. Inga avvikande åsikter? — Nä tänkte väl det. Vi har ju alla Pisaundersökningen i gott minne. Även om vi skulle vilja glömma bort resultatet..

Vem ska vi nu rösta på i valet för att få till en förändring?
Det här nappar naturligtvis både Moderater och Socialdemokrater på hur lätt som helst. Mindre klasser och Mer kunskap. Vilket valbudskap.. Vi vinner valet..

M-S-skolkampanj

Vad är det vi ska rösta på? Reklambyrå? Typsnittet? Kanske är det färgen… Blåbär eller Lingon? Jag tror det är färgen..

Hur är det då med storleken på klassen kontra kunskapsnivån?
Blir det mer kunskap i mindre klasser… Riktigt så är det inte beställt med klasstorleken i förhållande till kunskapsnivån. Svenska klasser ÄR redan små. Sett i en internationell jämförelse. Storleken på en svensk lågstadieklass är 18 elever. Enligt en sammanställning från Skolverket. Lite äldre elever och klasserna aningen större. I grundskolan som helhet är genomsnittsklassen på 19 elever.

Sverige är inte bara storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Där förvisso elevantalet i grundskolan är 22 elever per klass. Utan i landets alla mindre kommuner är snarare problemet för få elever i klasserna. I glesbygden är man nere på  ca 13 elever per klass.

Där är alltså problemet för små skolor, med för få elever. Resultatet blir att många byaskolor får stäng och eleverna får långa skolskjuts dagar. I cirka hälften av landets alla kommuner är elevantalet 15-16 elever eller mindre i varje klass..

Men valet då.. 
Hur Du kommer att rösta, är din ensak. Men luras inte av billiga reklamtexter och trix. Vad jag önskar är att lärarna kommer att får all den tid de behöver till undervisning och inte blir till en administratör, som ska rätta prov på prov och värdera barnen mot varandra med betyg.

Betyg som bara säger att du är bättre än du.. nu.. Att både skola och samhälle minskar klyftorna och att elev segregationen på skolorna försvinner. Att både föräldrar och elever tror på och strävar mot en bättre och ljusare framtid för alla!

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: