Sjunde båten klar för start

VolvoOceanRace_Team-Vestas-Bat

Volvo Ocean Race
2014-2015 Har nu fått sin sjunde båt till startlinjen i Alicante, Spanien den 4 oktober och med målgången i Göteborg i slutet av juni 2015. Beräknad ankomst är mellan den 21 – 24 juni 2015. Med avslutande stor segelfest och ett sista In-Port race den 27 juni.

Team Vestas Wind
Det är ett företag i Danmark som sätter propellrar på stänger. Som för bara några timmar sedan meddelande att Team Vestas Wind snurrar med i den tuffa utmaningen jorden runt. Första uppgiften för Team Vestas Wind, vars båt doppar kölen i vattnet  först i mitten av augusti. Blir att kvalificera sig till tävlingen. Det innebär att man först måste avverka en non-stop segling på 2,000 nm (nautiska mil) dvs 3,700 km.

Så av de sju seglande vidundren kommer två från Norden. Danska Team Vestas Wind och tjejbåten från Team SCA. Med den första besättningen som enbart består av kvinnor! Vi kan börja räkna ner.. 8 veckor kvar..

Sju Team ställer upp
Här är samtliga Team samlade. Med ett klick är du på deras respektive hemsidor och FB sidor. Team Vestas Vind (FB) från Danmark. Tjejerna i Team SCA (FB) Sverige. Så har vi Abu Dhabi Ocean Racing (FB) från Förenade Arabemiraten. Team Brunel (FB) från Nederländerna. Kinesiska Dongfeng Race Team (FB). Amerikanskt team med Turkisk sponsor Team Alvimedia (FB). Så till sist ett Team från Spanien (FB) som ännu inte har presenterat sin huvudsponsor.

One-design. Volvo Ocean 65. Entypsbåt
För första gången i tävlingens 41-åriga historia har samtliga Team samma ”hårdvaluta”. För två år sedan presenterades konceptet. Entypsbåten, Volvo Ocean 65, ritade av Farr Yacht design. Företaget grundat av Bruce Farr på Nya Zeeland. Idag är man verksam med basen i Maryland, USA.

Måtten på en Volvo Ocean 65
Skrovlängd 20.37 meter (66 fot). Skrovlängd i vattenlinjen 20,00 meter. Allt som allt med bogspröt 22,14 meter (72 fot). Bredd 5,60 meter. Vikt tom 12,500 kilo. Bulpköl max 5,241 Kg. Kölen är av modell Canting keel. Dvs +/- 40 graders lutning på axeln. Med 5 grader ombord. 2 stycken daggerbord, som vi kanske skulle kalla sticksvärd. Två ballast tankar om 800 liter vatten på vardera sidan av sittbrunn. En singeltank för om masten på 1 100 liter vatten.

Rigg
Masthöjd 30,30 meter. Bogspröt 2,14 meter. Storsegel 163 kvadratmeter. Försegel på 133 kvadratmeter. Undanvind sammanlagt 578 kvadratmeter segelyta med storsegel + gennaker. Ombord får det finnas 7 segel och 1 stormställ. Sammanlagt för hela racet 11 segel + 1 stormställ. Inget carbon i något segel ät tillåtet. Allt för att inte hindra satellitsignaler till och från båtarna.

Besättning
Varje båt har en besättning på 8 personer + 1 icke seglande multimedia reporter ombord. När det är enbart kvinnlig besättning ombord gäller 11 personer + 1 icke seglande multimedia reporter.

Jorden runt
11 hamnar hinner man med under de 38 739 nautiska milen jorden runt. Starten är som sagt vad i Alicante, Spanien den 4 oktober med ett In-Port Race. För att sedan den 11 oktober kasta loss för första benet ner till Kapstaden i Sydafrika.

Leg 1. Alicante – Kapstaden
Ut genom Gibraltar sund. Sedan fritt vatten ner till södra Afrika, Efter Gibraltar sund gäller det att ta ut rätt kurs med hjälp av Passadvindarna för att sedan inte bli stående för länge nere i Doldrums, stiltjebältet vid ekvatorn. Först ska man runda Fernando de Noronha utanför Brasiliens kust, som är enda Waypointen under den långa etappen på 6,487 nautiska mil ner till Kapstaden.

Beräknad ankomst till Kapstaden är den 2 – 6 november 2014. In-Port Race blir det den 15 november. Starten av leg 2 den 19 november. 6,125 nautiska mil väntar på att besegras mellan Kapstaden i Syd Afrika och Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten..
VolvoOceanRace-map-vit-2

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: