Weissensee

weisensee-02-b

Julia Hausmann och Martin Kupfer

En äkta Romeo och Julia saga om kärlek, familjeintriger och samhällskonflikter i familjerna Hausmann och Kupfer i 1980-talets DDR. Prisbelönt TV serie flera gånger om.

Det som gör Weissensee till något riktigt stort utöver det vanliga. Är att allt utspelar sig i ett land som inte finns. Men som så många har kopplingar till på olika sätt. Som så många har olika åsikter om. Östtyskland eller som det officiellt hette. Tyska demokratiska republiken. DDR. Landet som existerade mellan åren 1949 till 1990.

På SVT2 har nu andra säsongen börjat visas av den tyska dramaserien Weissensee. På bästa Primetime tid. Söndagar 20:00. Det första av sex avsnitt, Den förlorade sonen, sändes den 13.7-2014. Vartefter avsnitten visas, kommer de även att finnas tillgängliga på SVT Play.

Så var inte läget vid Sverige premiären av säsong 1. Augusti 2013 på SVT1. Då var det på den ”svåra” TV tiden 18:15. En reprisering av säsong 1 påbörjades i januari 2014. Nu med lite bättre starttid. 19:00 i SVT2. .

I centrum av historien finns Martin och Julia.
Martin arbetar som vanlig folkpolis men tillhör en familj inom landets nomenklatura med både far och bror verksamma inom Östtysklands hemliga säkerhetstjänst Stasi..

Julia bor med sin mor Dunja Hausmann, välkänd firad vissångare och textförfattare inom den oppositionella kultureliten. Med vistexter som balanserar på dissidentens sköra egg.

Martin bor hemma hos familjen i den stora villan med strandtomt ner mot Weißeer See. Den vackra sjön i den lummiga stadsdelen Weissensee, nordost om Östberlins centrum.

Hans far, Hans Kupfer, är generalmajor inom ”Ministerium für Staatssicherheit” (MfS) eller som vi känner det Stasi. En grånande man som i sin ungdom var övertygad om partiets bästa för folket. Därmed också rätten till att styra den enskilda medborgaren åt rätt håll.

Med åren har han kommit allt mer till insikt om att partiet och hans egen organisation Stasi avskärmar sig allt mer från sitt eget folk. Rostar ihop inifrån och med gångjärn som kärvar på grund av bristen på smörjolja. Det är inte bara DDR som är på väg åt fel håll. Även hans eget äktenskap med sin fru Marlene, är även det på väg mot vägs ände.

Martins äldre bror Falk Kupfer är däremot karriäristen inom Stasi. Han sätter högt bevarandet av de socialistiska målen som DDR satt upp. För både arbetet som familjen. Han försöker på alla sätt upprätthålla bilden av den vällyckade småborgerliga familjen.

Med en son som ska bli elitgymnast och segrare för sitt land DDR. Oavsett vilka medel som kan behövas för att nå framgången. Falk motarbetar sin egen far inom Stasi. En far om han tycker har blivit allt för vek. Falk vägrar också att inse att hans eget beteende drar ner hans egen fru Vera i stor olycka och alkoholberoende.

Tillbakablick på säsong 1 av Weissensee
Historien tar sin början vid en trafikkontroll sommaren 1980. Den här alldeles speciella kvällen stoppas Julia Hausmann och hennes amerikanska pojkvän Robert Schnyder för fortkörning.

Folkpolisen Martin Kupfer och Julia Hausmanns blickar bygger upp en alldeles speciell känsla och förväntan mellan varandra. Efter denna händelse börjar Julia och Martin umgås och Julia bryter med amerikanska pojkvännen. Som hon hade planerat en flykt med, över gränsen till Västberlin. Gömd i ett lönnutrymme i hans bil.

Stasi har under en tid intresserat sig för amerikanen och haft övervakning på honom. En operation som har övervakats av Martins bror Falk Kupfer. Som blir helt förskräckt när han på övervakningsbilder upptäcker att hans egen bror umgås med en person som bedöms som folkets fiende genom umgänget med en amerikansk medborgare..

Detta kan även sätta streck i hans egen karriär inom Stasi. Även familjens ställning inom det Östtyska systemet. Något som inte får hända!

Familjen Kupfer motsätter sig kontakten mellan Martin och Dunja Hausmanns dotter Julia. Hans Kupfer har i sin ungdom haft ett kärleksförhållande med Dunja Hausmann. Kan Julia vara hans egna dotter? Tanken svindlar..

En titt på säsong 2 av Weissensee
Vi förflyttas nu sju år framåt i tiden till 1987. Begrepp som perestrojka och glasnost hörs från Moskva. Det Östtyska samhället är ännu inte moget för förändringar.

Julia sitter sedan sex år tillbaka på det beryktade kvinnofängelset, Schloss Hoheneck, i Stollberg. Dömd till fängelse för att tillsammans med Martin sökt kontakt med en Västtysk journalist. Dunja Hausmann har tvingats till ett samarbeta med Stasi, för att inte göra det ännu värre för sin Julia i fängelset.

Martin klarar sig undan fängelse som varande son till en Stasi officer. Han avskedas från arbetet som Folkpolis, Volkspolizei, och bryter helt med familjen.

Under fängelsevistelsen mister Julia sitt och Martins barn vilket inte Martin får veta. Han luras genom ett brev han fått, att Julia flytt landet och nu bor i Hamburg. Allt tar en  överraskande vändning när Roman, Vera och Falks son elitgymnasten insjuknar och behöver en ny njure för sin överlevnad.

Falk blir tvungen att vända sig till Martin och vädja om hans hjälp. Falk erkänner att Julia inte finns i Hamburg utan sitter internerad på fängelset i Hoheneck och att brevet styrdes av Falk för att få Martin att glömma Julia. Martin går med på en njurtransplantation till brorsonen, bara om Julia släpps fri från fängelset.

När Julia släpps från fängelset har hon stora svårigheter att anpassa sig i samhället och nå fram till Martin. Vartefter så återuppstår kontakten och dom flyttar ihop i en datja på landet. Nu börjar dom även att misstänka att deras gemensamma barn inte avled vid förlossningen. Att Anna som dottern heter faktiskt lever.

Det är Martins egen bror, Stasi officeren som ligger bakom och som nu känner sig tvingad att stoppa deras efterforskningar angående dottern Anna. Detta slutar med att Julia blir påkörd av en lastbil och senare avlider på sjukhuset, medan Falk smiter undan från ansvar.

Martin fortsätter helt förtvivlad efterforskningarna om dotterns öde. Han får efterhand bättre kontakt med sin far och får hans hjälp. De två motarbetas i sina efterforskningar utan att veta att det är Falk som ligger bakom även detta.

Falk och Veras äktenskap är nu på sluttampen när Vera har kommer i kontakt med den framväxande proteströrelsen och blir förälskad i prästen Robert. En av de mest aktiva ledarna inom proteströrelsen.

Falk tvingar nu Vera, sin egen fru. Att bli överlöpare och skriva under ett avtal som gör henne till inofficiell Stasi medarbetare. Som tvingar henne att ange sina nya vänner.

Blir det en 3 säsong av Weissensee
Ja allt tyder på det. Den tredje säsongen av Weissensee är nu under utveckling, enligt film- producenten Regina Ziegler – ” Östtysklands genomklappning och slutliga undergång är inte slutet på Weissensee”. Beräknad premiär i Tyskland är augusti 2015.

 weisensee-roll-lista-ram


weisensee-M-J

Martin och Julia

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: