Även avstånd är relativt

avst-fredrikshamn-skagen

Avstånd ett mått på hur långt från varandra två objekt är

Allt beror alltså på själva avståndet. Avstånd som i allra högsta grad är ett relativt begrepp. När allt är i begynnelsen är avståndet knappt mätbart. Det kan vara kännbart eller bara förnimbart. Det kan sedan öka eller minska. Allt beroende på omständigheterna.

Som vårvinterns is som skaver och till slut bryts itu. Blir till två isflak om våren som glider bort från varandra för att omslutas och uppgå i ett annat större naturligare förhållande. Avstånd kan även formuleras begripligt. Sägs det…

P1(x11,x12,…,x1n) och P2(x21,x22,…,x2n) i \mathbb{R}n avavstand-formula

Blev det tydligt att avstånd är ett mått på hur långt från varandra två objekt är belägna? Det relativa avståndet beror dock på graden av ansträngning. Som det innebär att förflytta ett objekt eller varför inte information, mellan två punkter.

Det kan också vara betraktat som ett kognitivt avstånd. Det upplevda avståndet mellan två punkter. Absolut eller relativt.


Lite bakgrundsfakta kan här inneslutas för delgivning. Jag kommer i bil att befinna mig i Fredrikshamn den 18 denna månad vid angiven tidpunkt 07:15. Efter en allt för tidig överfart från Göteborg. Tanken som kom till mig var och är att om jag kör upp till Skagen. Så blir det betydligt lättare att ta beslut om vidare färd. Kan på detta vis förbise tre olika väderstreck.


Jag beslutar mig därför att ta reda på avståndet mellan Fredrikshamn och Skagen. Jag googlar avståndet. F till S. Att dessa båda punkter kan ses som sträckan mellan just de två fasta punkterna F och S. Resultatet anges i antal kilometer.. 1262 km. 

Jag som hade uppskattat avståndet till någonstans mellan 30 till 45 km… Nu vet jag ju inte längre hur jag ska betrakta mitt förhållande till Skagen eller för den delen Google fakta.. Allt beror alltså på själva avståndet. Ska jag avstå Skagen kanske.. kanske inte..

V-bjornen-01

gogla-avstand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: