Touren trampar över kanalen

tour-de-france-600

Efter tre dagar i England cyklar touren nu över kanalen och fortsätter trampandet Frankrike runt. Åskådarmassorna som följde cyklisternas väg under den 546 km långa vistelsen under de tre dagarna man var i England. Är helt enkelt obeskrivligt att beskriva.

Man kan fråga sig om något evenemang någonsin samlat sådana enorma åskådarmassor.. Beräkningar säger att det var över fem miljoner mänskor som var ute och kantade vägarna i England. För att få en kort skymt av de närmare 200 cyklisterna i klungan.

Alla typer av kompakt- som avancerade systemkameror, mobiler, paddor och datorer riktas mot cyklisterna för att föreviga evenemanget som kanske är ett ”Once in a Lifetime” tillfälle. Är väl helt OK om man står vid sidan av vägen och riktar kameran mot klungan som snabbt viner förbi.

kamera-publik-touren-500

När man stiger ut mitt i körbanan, vänder ryggen mot klungan av cyklister som kommer farande i farter på närmare 50 km/tim. För att kunna ta en ”selfies” med Tour de France i bakgrunden. Det är då man kan få en fundering om det finns mer datakraft i den enklaste mobilkameran än i dess ägares huvud.

Det var ett antal olyckor där cyklister gick i backen. När man ligger hjul vid hjul, skuldra vid skuldra så blir det såklart en kedjereaktion. Likaså åskådare som mejades ner när dom steg ut i körbanan för att se bättre och inte tänker på att klungan tar upp hela vägbanans bredd.

Några segrare blev det trotts allt under de tre Englands dagarna av Tour de France., fast det var svårt att komma fram.

Etapp 1. Tog Marcel Kittel klungspurten. Därmed förste man ut i den Gula Ledartröjan.
Etapp 2. Tar den Italienska linjemästaren Vincenzo Nibali. Övertar därmed den gula ledartröjan från Marcel Kittel. Peter Sagan plockar på sig den gröna poängtröjan.
Etapp 3. Tar spurtfantomen Marcel Kittel hand om. Hans andra seger på tre dagar.
Nibali och Sagan behåller sina respektive ledartröjor inför fortsättningen i Frankrike.

18 etapper återstår innan upplösningen på Champs-Elysee i Paris den 27 juli 2014
101 upplagan av Tour de France till-annan-sajt

publik-klungan-500

En av de närmaste etapperna är något alldeles extra. Etapp 5. Mellan Ypres och Arenberg Porte du Hainaut. Här vid beryktade kilometer 87 är början på nio Pavé-sektioner. Dåligt belagda sträckor med gatsten på urusla vägar. Som kan avgöra hela Touren..

Under våren, i april månad tar en alldeles speciell cykeltävling den här vägen genom Arenbergskogen. Har skrivit tidigare om och presenterat en av de stora beryktade vårklassikerna. Nämligen Paris – Roubaix ”helvetet i norr”.  

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: