Vallöften växer inte på träd

Hamilton-planterar-vallofte

Första körsbärsträdet planteras i mars 2014 av Ulla Hamilton

Då 2010
Stockholm ska bli grönare. Ett nyplanterat träd utlovas för varje färdigställd lägenhet. Så gick Stadsbyggnads- och Fastighetsborgarrådet, Moderaten Kristina Alvendal ut med som vallöfte i mars månad 2010. Vi ska plantera 15 000 nya gröna träd i Stockholm.

Den ”gröna stadsbyggnadsstrategin” skulle bli till genom flera gröna träd och nya lummiga parker. Till en kostnad som till stora delar skulle läggas på fastighetsägarna. Kostnaden för ett träd kan ligga på allt från några tusen till 100 000 kronor sa Kristina Alvendal och menade att det var omöjligt att sia om kostnaderna, då projektet skulle fortgå under flera års tid.

Förutom trädplanteringen lovade man att anlägga nya parker. Befintliga parker skulle rustas upp och bli tryggare att vistas i och ingen Stockholmare skulle behöva ha mer än 300 meter till närmsta grönområde.

Nu 2014
I mars månad tar så Trafik- och Arbetsmarknadsborgarrådet, Moderaten Ulla Hamilton tag i spaden och planterar det första av de 15 000 utlovade träden som var vallöftet år 2010. Det blev ett körsbärsträd i ett parkområde (Se övre bilden).

Hon vet helt och klart att det ska till en stor rejält bearbetat grop. Att det ska vara ett träd som har hunnit att bli just träd när det planteras. Men sen verkar det ta slut. För att klara av hela vallöftet som Moderaten Kristina Alvendal hade gått ut med 2014. Måste man tänka om och tänka nytt.

Resultatet blev införskaffande av en maskin som i vanliga fall gräver spår på golfbanor för att kunna lägga ner dräneringsrör. Det blir 15 cm breda fåror med ett djup av 70 cm att plantera de taniga kvistarna till körsbärsträd som man köpt in från Danmark för mindre än 15 kronor styck.

Planterar gör man tätt som det vore morötter modell större, som man trycker ner i marken (se nedre bilden). Platsen för planteringen är i långa rader längs med trafikleder. Nynäsvägen och Tyresövägen har två av dessa trädplanteringar.

Vad säger nu Ulla Hamilton om resultatet av vallöftet 2010 och trädplanteringen 2014.
”– Det är väl trevligt att se saker från bilarna också? Det behöver inte vara så att man kan röra sig i dem själv. Utan det handlar om att man ska ha en trevlig miljö runt omkring när man transporterar sig i Stockholm.”

SVT – ABC Reportage om Stockholms nya körsbärsträd

Vallöfte fick en nödlösning till-annan-sajt

trad-kvistar-sthlm

Körsbärskvistar i långa rader…

V-bjornen-01

En kommentar på “Vallöften växer inte på träd

  1. Fortfarande i juni 2016 står dessa körsbärsslanor utmed Nynäsvägen!! När skall dessa gallras? Gallring bör ske för att dessa plantor skall ha en chans att växa till sig och bli välutvecklade körsbärsträd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: