Nu tågar vi till Lysekil

lysekil-station-2005-600

Lysekilsbanan räddas. I alla fall tills vidare…
Sommaren blir till ett framtidshopp för Lysekils stationshus. Oron fanns att Trafikverket skulle upphöra helt med allt underhåll av banan. Nu är beslutet fattat att banan underhålls i första hand fram till juni 2015.

Därmed kan järnvägen mellan Munkedal och Lysekil trafikeras i alla fall fram till 2016. Vilket ger möjligheten att visa att banan kan leva vidare och utvecklas i en framtid. Då gäller det att man marknadsför och underlättar för resenärer.

Nu är det mesta krångligt. Inte är det lätt att hitta i tidtabellen. Eller ens att hitta fram till en tidtabell. Var får jag tag i information? Hur ska jag överhuvud taget få veta att det går tåg till Lysekil sommaren 2014? När Lysekilsbanan inte har haft persontrafik sedan 1981…

Lysekils Kommun officiella webbplats (22 juni 2014) Står det så här om hur man tar sig till Lysekil med tåg ”Tåg från hela landet till Göteborg och Uddevalla. Därifrån buss till Lysekil”. Va? Vet inte Lysekils kommun att det går tåg till Lysekil? Hur ska då du och jag kunna veta det,,, Bara undrar..

Avståndet Munkedal – Lysekil är 37 km. 1 timme tar tåget. Finns långa sträckor där högsta hastighet är 40 km/tim. Rena turisttåget. Vilken härlig resa det skulle kunna bli med lite kul underhållning, snittar, musik….

Ja! Sätt igång gör något!! Överraska mig!! Så jag och alla andra väljer bort bilen, bussen… Får en tågresa som blir så mycket mer än bara en transportsträcka till staden vid havet…

Persontrafik blir det i alla fall från och med 19 juni fram till den 9 augusti.
Med två avgångar per dag från Munkedal mot Lysekil och vise versa. Därtill även en daglig direktavgång på vardagar med Göteborg. 07:40 mot Lysekil.

Eftersom det går X2000 Stockholm – Strömstad under sommaren Kan man faktiskt åka från Stockholm 10:06 direkt till Munkedal. För att sedan byta till Lysekilsbanan och vara i Lysekil 15:25. Sen är det inte många steg till hav, sol och salta bad med en väntande kall öl…

Man kan som sagt ha många synpunkter på informationen, tidtabeller, service, idéer om förnyelse m.m. Men att det kostar mindre i 1 klass från Stockholm än vad det gör i 2 klass känns bra märkligt.

Argumentet för att tysta mig brukar vara att det beror på när du köper biljetten. Men vadå. Kostnaden för trafiken är densamma om jag köper biljett klockan 12:00 eller 18:00 eller dag 1 eller dag 13. Jag vill bara veta vad det kostar. När jag planerar min resa.. Enkelt eller hur?!

 Lysekilsbanan. Smedberg – Lysekil
Järnvägen mellan Smedberg och Lysekil var i trafik mellan 1913 – 2012. Anslutningsstationen är Munkedal vid Bohusbanan. Efter 4 km norrut vid Smedberg, avviker man från Bohusbanan och själva Lysekilsbanan tar vid.

När det privatägda Lysekils Järnvägsaktiebolag började anlägga banan 1911 försökte man få ner kostnaderna genom att spara in på sprängning där banan skulle gå fram. På så sätt har Lysekilsbanan fått några av de kraftigaste lutningarna i Sverige.

Stationshusen längs med banan är betydligt enklare än vad som var brukligt. Stationshuset i Lysekil är ett riktigt bra exempel på detta med banans enkelhet.

Här på sträckan Lysekil – Munkedal har inga ordinarie tåg avgått sedan godstrafiken fick sitt slut 2010. När Stora Enso bytte utskeppningshamn från Lysekil till Göteborg. Persontrafiken har inte haft varken avgång eller ankomst sedan trafiken upphörde 1981. Det är alltså 33 år sedan det gick persontrafik på Lysekilsbanan.

Men nu! Försöker man igen och jag hoppas att det lyckas. Så man i alla fall kan få behålla sommartrafiken och utveckla den ända in i framtiden. Att godshantering till och från hamnen kan få en renässans. Till glädje för Järnvägen som Hamnen som Staden vid havet…

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: