Rätten till sitt eget arbete

 tag-perrongen

”– Jag tycker att det är lite sorgligt allt ihop för vi har samma mål. Vi vill båda att vi ska ha så lite visstid- och deltidsanställning som möjligt i den här branschen. Vi tycker att vi inte får till stånd en diskussion om hur vi ska komma dit”. Beata Hammarskiöld. Chefsförhandlare på Almega. Om motparten i konflikten, Fackförbundet Seko.

Vad är nu det här… ursäkta.. Vad är det arbetsgivarorganisationen Almegas chefsförhandlare säger i intervjun som kunde höras i aktuellt SVT ?

Inte får till stånd en diskussion? Vill ha så lite lite visstid- och deltidsanställning som möjligt. Nähää. Hon kanske glömde bort, eller ville dribbla bort det faktum att Veolia, tågoperatören  för Öresundstågen. Har sagt upp över 250 lokförare och tågvärdar från sina arbeten.

Behövs dom kanske inte längre? Klarar Veolia att bemanna och trafikera Öresundstågen utan hjälp av personalstyrkan på 250 personer??

Nää så är det ju inte alls.. Men man dribblar med lönsamheten. Man kan inte sätta in enklare billigare tåg. Man kan inte minska på säkerheten för att få billigare transporter och därmed högre vinstmarginal.

Så vad gör man.. Säger upp personalen och låter dom söka om sina arbeten. Nu med sämre villkor. Sämre arbetstider. Sämre anställningsformer. Från heltidsanställningar till osäkra visstid- och deltidsanställningar ner till osäkra timanställningar.

Inte att förglömma möjligheten att inte återanställa personal som man inte vill ha.. Personer med allt för mycket sjukskrivningar i sitt historiska bagage. Eller som bara är besvärliga och ställer krav..

Arbetsgivaren anställer den dom vill anställa. Så enkelt är det bara. Allt för att tågoperatören Veolia ska få bättre lönsamhet. På bekostnad av personalens försämrade arbetsförhållanden.

Vad som nu händer är oerhört viktigt för hela den svenska arbetsmarknaden. Inte bara där det finns offentligt upphandlat transport med tåg, tunnelbana, spårvagn och buss över hela vårt avlånga Sverige.

Där arbetsgivare bara väntar på att kunna omförhandla anställningsformer till det sämre för arbetstagaren men som ger bättre lönsamhet för företagen.

Hela arbetsmarknaden håller på att förändras i en allt snabbare takt. Allt färre har tillgång till ett fast heltidsarbete. Därmed har allt fler personer olika otrygga anställningsformer som visstid, deltid, timanställningar där man väntar på att bli inringd om det finns jobb. Eller har arbetsbefriade timmar mitt på dagen, som man inte får betalt för. osv.

Ett sunt tryggt arbetsliv där också rättigheterna finns, försvinner allt snabbare. Kvar blir bara ansvaret och skyldigheterna inför arbetsgivaren, som tillhandahåller möjligheten till inkomst…

Beata Hammarskiöld. Chefsförhandlare på Almega måste inse att det är en katastrof om vi fortsätter att urholka arbetsmarknaden med arbetstagarnas anställningsvillkor… !!

V-bjornen-01

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: