När var Du där och varför var Du där..

vi-lagrar-inte-bara-kopiera

Den 8 april 2014 förklarade EU-domstolen det omfattande datalagringsdirektivet ogiltigt. Direktivet hade trätt i kraft den 3 maj 2006 och skulle så vara implementerat (infört) i alla medlemsstater senast 15 september 2007. Även Norge krävde EU. Annars skulle Norge inte få tillgång till EU:s inre marknad.

Syftet med hela datalagringsdirektivet skulle vara att staten skulle kunna öka den formella kontrollen över medborgarna. Myndigheter som Polis och SÄPO skulle kunna identifiera var en person befann sig. Personens bekantskapskrets och eventuella medlemskap i olika grupper osv..

Direktivet föreskriver inte för vilka brott lagringen ska kunna anlitas. När Sverige så till slut antog Datalagringsdirektivet fanns det även med att uppgifter skulle lagras om ej besvarade samtal.

EU-Domstolen ogiltigförklarar datalagringsdirektiv
Vanligt & Vänligt

Nåväl, när väl EU Domstolen hade tagit beslutet 8 april 2014. Att datalagringsdirektivet inkräktade på medborgarnas privatliv och därmed var ogiltigt. Skulle väl alla vara nöjda. Privatlivets hävd fick sin rätt. Tele- och datoroperatörerna slipper att lagra privata uppgifter om sina kunder. En bättre Win – Win situation kan man väl inte tänka sig. Men nix….

Här kunde tydligen tele- och dataoperatörerna se egna fördelar. Först går man ut till sina kunder och stolt meddelar att nu upphör vi med all datainsamling och lagring enligt EU:s datalagringsdirektiv. Vi tänker på våra kunders privatliv. Så bra är vi!!

Samtidigt går man ut till polisiära myndigheter och meddelar att man kommer att fortsätta insamlingen av persondata. Kan alltså fortsatt servera myndigheten samma uppgifter som innan datalagringsdirektivet blev olagligt. För nu gör vi det frivilligt. Så bra är vi!!

Vad är detta om inte bästa exemplet på dubbelmoral.. Ljuga och undanhålla uppgifter för att framstå som bolaget som bryr sig om sina kunders privatliv. Allt för att framhålla sin egen fläckfria verksamhet.

Telia, Telenor och Tele3 sparar således fortfarande din ip-adress så man enkelt kan se var du surfat runt, på vilka sajter du varit inne på. Var du befann dig när du ringde ditt mobil- samtal. Det ¨är bara Tele2 och Bahnhof som endast sparar ringda samtal för att kunna fakturera.

Svårigheten att säga sanningen om sin egen verksamhet framkommer tydligt när Telenors chefsjurist Ola Hansson får frågan och försöker förklara varför dom inte säger sanningen som den är.

”- Det är en ganska komplex massa det här av typer av information, och när det lagras och hur och man vid varje givet tillfälle skall, skall kommunicera ut exakt hur det förhåller sig, är ganska utmanande”.

Jaha säger jag och förstår inte alls…

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: