Jag, Vi, Sverige och EU

EU-lobbyist-farg-400

JA, så kom det då, närmre och närmre. Det där som man borde, men inte riktigt ville. Ta ställning. Ta ett beslut. Mycke är dé nuförtiden… Förresten begriper jag mig inte påt..

Man borde i alla fall tänka efter ta något klokt beslut som är bra för… Jag, Vi, Sverige EU.
Har ju inte ens kommit på vad jag ska rösta på. Ja vid det riktiga valet i höst alltså.

Va? har det varit ett val alla redan tidigare i år?? Ringer ingen klocka här alltså…. Aha där har vi det. Kyrkovalet, men är det på riktigt?

Finns dom som vet att förtidsrösta och kryssa. Jag som inte ens klarar av att svara på hälften av frågorna i melodikrysset på lördagsförmiddagarna. Inte ens efter reprisen…

Samvetet börjar vakna till liv inom mitt demokratiska Jag. När det kom till min vetskap att en god vän hade gjort allt det där. Röstat, i förtid och kryssat. Måste vara en extraklok person tänkte jag.

Sen slog det mig att min röst är viktig. Kan avgöra hela framtiden. Jag ska söka rätt på min talesman/taleskvinna, som kan företräda mitt Jag i EU. Här ska röstas! Någon som är bra både för Jag, Vi, Sverige EU. Så får det bli!

Korta snabba formuleringar. Där finns nog min röst till EU… Låt oss ståndaktigt ställa oss i åhörarnas skara och lyssna på seriösa politikers olika visdomsord till en villrådig väljare, som Jag.

Jag är din röst i Bryssel – Länge leve Internet! – Basta till matfusket! Europa är vi! – Galen nog att förändra EU – Våga Vänstra! – Europa den starka demokratiska muskeln – Ut med rasisterna in med feministerna! – Verklighetens kvinna i maktens korridorer! – Inte till Salu – Ut med kol&olja! In med ål&kolja! – EU ska vara smalare men vassare – Europa ska jobba, inte söka bidrag.

Någon som blev klokare?

Nä får helt enkelt tackla frågan från annat håll. EU.. det är 28 länder. ca 400 miljoner… ta in det den som kan.. 400 miljoner väljare som lägger sin röst i EU valet den 25 maj.

Hälften av dessa 400 miljoner bor i fyra av de 28 länderna som som finns inom EU.. Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien. Där Tyskland, Frankrike har 27 % av röstmakten i ministerrådet.

Små stater som Sverige måste söka alla tillgängliga koalitioner för att uppnå något inflytande överhuvudtaget.

Som jämförelse skulle man kunna tänka i banor som i ett nordiskt block i EU. Då skulle det nordiska blocket med Danmark, Finland och Sverige endast ha drygt 5 procent av röstinflytandet.

Dessa 400 miljoner människor ska nu rösta fram 751 ledamöter till EU-Parlamentet. OK då röstar vi alla i Sverige så får vi många platser…. Näähää. Funkar inte så. vårt mått är 20 stycken. 20 personer som ska göra Sveriges röst hörd i Bryssel, Strasbourg och på pustan långt bortom allfarvägarna..

Tillsammans är vi starka. Du hör jag kan min läxa.. Våra 20 killar och tjejer lägger självklart parti käbblet åt sidan och arbetar tillsammans. För gemensamma Svenska värderingar i EU.

Nähää inte det. I EU spritsas dom ut i olika samarbetsgrupper. Med partier som kanske har värderingar som liknar dom vi har i Sverige. I bästa fall alltså.  Jag kollar in grupperna. Kanske är det här man ska välja sin Jag röst..

Europeiska folkpartiets grupp (kristdemokrater) till-annan-sajt
Gruppen Progressiva förbundet av socialdemokrater och demokrater i Europaparlamentet till-annan-sajt
Gruppen Alliansen liberaler och demokrater för Europa till-annan-sajt
Gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen till-annan-sajt
Gruppen Europeiska konservativa och reformister till-annan-sajt
Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster till-annan-sajt
Gruppen Frihet och demokrati i Europa till-annan-sajt

Men mitt Jag fattade nada. Någon som blev klokare?

Frågan som tog plats i mitt huvud var inte om vem jag ska rösta på. Snarare hur vet dom där 20 vi har. Vad dom ska rösta på..

Svaret på den gåtan är är lobbyister i långa ringlande köer. ”Dom här lobbyisterna är en väsentlig del av Europaparlamentsledamöternas arbete. Politikens utformning skulle vara svag utan deras bidrag”. Det säger Alexander Stubb som tidigare var ledamot för EPP-ED-gruppen. Sug på den du.

EPP-ED-gruppen. Kan du på rak arm säga vilken partitillhörighet han då har som ledamot av EPP-ED-gruppen i EU. Då har du ändå de sju partigrupperna på skärmen. Kan kanske underlätta om jag säger att han är Finlands nuvarande Utrikesminister.

Undrar förresten varför jag kom att tänka på de sju systrarna. De där sju största petroleumbolagen på världsmarknaden från 40-talet och fram till mitten av 1970-talet. Som ställde och bestämde det mesta på oljemarknaden.

Lobbyisterna i EU var det ju.. En nätt liten skara på så där uppskattningsvis 15 000 lobbyister och 2 500 lobbyorganisationer. Det är tusentals representanter för olika intressen som på olika sätt försöker påverka EU-institutionernas beslutsfattare. Men vilka är lobbyisterna? Och vem är det som bestämmer?

Börjar få både bättre förståelse och insikt i varför alla svenska EU debatter handlar om.
– ”Varför röstade du inte Ja i den frågan?”  Svaret kommer som en rekyl på stuts från den tillfrågade. – ”Men du, varför röstade du inte Nej i den där andra frågan”….

Som skolbarn på rasten. Som inte riktigt greppar de stora viktiga frågorna utan käbblar på om varför puttade du den kulan i stället för den där kulan….

EU-svett-text

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: