Giro d’Italia 2014

girots-4- ledartrojor-2014

 Race karta Giro d´Italia  …  Giro d´Italia officiella webbplats  …  Resultat Giro d´Italia

På sidan Resultat Giro d´Italia har jag samlat resultat efter varje etapp av Giro d´Italia. Lagtävlingen. De fyra tröjorna och alla etappsegrare dag för dag. Där kan du även se alla etapperna framöver och klicka upp en karta med info om etappen…


Upptaterring 16.09-2014. Nu finns även sidan Giro d´Italia 2015


Den 9 maj 2014 startar årets upplaga av världens vackraste och kanske hårdaste cykeltävling. I år går starten i Belfast på Nordirland. Efter 21 etapper avverkade på 24 dagar, eller om man så vill. Efter 344 och en halv mil passerar man den slutliga mållinjen i Italienska staden Trieste.

22 lag med nio man i varje. Det blir 198 cyklister tillsammans i stora klungan. Plus en hel massa extra personal. Som mekaniker, massörer, kockar, chaufförer, souvenirförsäljare, ordningspersonal och så alla sportdirektörerna.

Till det en massa fordon som trailer, bussar, bilar, motorcyklar och helikoptrar. Giro d´Italia är inte en ambulerande cirkus. Det är ett ambulerande mindre samhälle. Som dagligen ska transporteras från start till mål varje dag.

Efter de tre första inledande dagarna i Nordirland och Irland ska hela detta stora schabrak transporters ner till Giovinazzo – Bari vid den Italienska klacken. För etapp fyra och sedan fortsättningen upp genom Italien.

För att du lättare ska kunna orientera dig om de olika etapperna, så har Vanligt & Vänligt en överblickande  Race karta Giro d’Italia och en sida med de senaste  Resultat Giro d´Italia

Föra årets slutsegrare Italienaren Vincenzo Nibali ställer inte upp i årets upplaga av Girot för att försvara segern, utan satsar i stället sina krafter på det andra stora etapploppet. Tour de France med start den 29 juni.

Från svensk sida finns endast en deltagare med. Tobias Ludvigsson i det Nederländska laget Giant-Shimano. Han kör sitt andra Giro med en fjärdeplats som bästa resultat på en etapp 2013.

Tobias har utvecklats till en bra etapploppsåkare, som klarar påfrestningarna som blir i en treveckors tävling som Girot är. Så vi kommer säkert att få se honom i långa utbrytningar men också som uppdragare för lagets stora spurtstjärna tysken Marcel Kittel.

Två svenskar som borde ha varit med är Thomas ”gotland” Löfkvist och Gustav Larson. Men deras team, det schweiziska laget IAM Cycling fick ingen inbjudan. Utan Wildcard gick till det italienska laget Neri Sottoli Yellow Fluo.

Deras lag IAM Cycling är inbjuden till Tour de France. Så grabbarna står säkert taggade på startlinjen den 29 juni i engelska Yorkshire, varifrån det franska etapploppet startar i år 2014.

Varför ska man nu titta på Giro d´Italia? Om man nu inte är intresserad av cykel eller sport över huvud taget. Du tas med på en resa längst vackra slingrande vägar till de vackraste av platser som Italien har att erbjuda. Serpentinvägar i alplandskap och du har alltid… allt nära.

Växlande bilder från motorcykeln genom byarnas trånga smala gränder till helikopterns översiktsbilder över landskapets historiska byggnader. Girot bjuder på allt. Finns många som ser de dagliga sändningarna enbart för att få tips på nya spännande resmål till semestern.

Fascineras över de enorma människomassorna som troget väntar i timmar på cyklisternas ankomst under bergsetapperna. För att få komma nära sina idoler. Ibland undrar man hur de överhuvud taget hittar vägen när alla står så tätt packade på vägen framför att det är ett under att någon överhuvud taget kan ta sig framåt och uppåt mot bergspriset.

För att inte tala om alla älskade galningar som klär ut sig i de mest lustiga eller bisarra skepnader och springer med, nära nära mycket nära. Finns ingen annan sport som bjuder åskådaren att komma så nära inpå idrottsutövaren. Som ger åskådaren på plats och framför skärmen så mycket av mervärde.

Till slut.. Den rosa färgen. Fight for Pink. Ledartröjan är rosa. Maglia Rosa. Det är om den som alla fajtas. Att få bära Maglia Rosa, om så bara för en etapp.. Men oj vad man klär upp i rosa. målar upp i rosa. Hur mycket som blir till rosa under 334 och en halv mil. Bara det är ett argument för att se och uppleva världens vackraste och kanske hårdaste cykeltävling….
Giro d´Italia.

Kan naturligtvis inte undanhålla er den här bilden
Maglia-Rosa_Papa-Francesco

V-bjornen-rosa

En kommentar på “Giro d’Italia 2014

  1. Pingback: Giro d’Italia 2015 | Vanligt & Vänligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: