Vadå blockerad..

blockat-500

Någon som någon gång har plockat ner ett program? Även om du vet att det har en ägare, upphovsrättsinnehavare som vill att du betalar för det. Kanske någon artists musik som nu ligger på din hårddisk.

Som du sedan har delat med någon annan som gillar samma musik som du. Eller som är nyfiken på något nytt.

Idag tänker vi inte på om.. eller vem, som har de eventuella rättigheterna till materialet. Om man själv gör något fel. Man plockar ner det man anser att man behöver.. Internet är vårat gemensamma kunskapsbibliotek.

Men oj så många som har försökt att sätta stopp för det, eller i alla fall försöka begränsa rätten till det som finns där ute i cyberrymden att användas och återbrukas till allas bästa.

Cabaret på Vanligt & Vänligt
Här finns nu en stor kunskapsbas samlad om musikalen Cabaret. Allt från egna minnen till fakta om författaren Isherwood med betoning på hans dagar i Berlin på 30-talet. När den frigjorda Weimarrepubliken ersattes av den nazistiska diktaturen.

Jag är en kamera med öppen slutare, alldeles passiv, registrerande, utan tankar…” som blev till romanen ”Farväl till Berlin” som blev en av grundbultarna för en pjäs 1951 som blev en film 1955 som blev till en musikal 1966, som sedan blev film 1972.

Musikalen är sedan dess en av vår nutids viktigaste teaterupplevelser och gör nu sin fjärde vända på Broadway med Alan Cumming som Emcee och Michelle Williams som Sally Bowles i de ledande rollerna.

Förstå då hur glad jag blev när jag hittade ett klipp hos en av de stora pratshowerna där Alan Cumming med Kit Kat Klub ensemble framför öppningsnumret ”Willkommen”. Länkar glad i hågen in det på Cabaret-sidorna på Vanligt & Vänligt.

Visar sig då att det funkar minst sagt dåligt. Löser problemet med att lägga upp klippet på min YouTube sida och länka in det därifrån. Men det upptäckte NBC Universal som blockerade det i hela världen..

Vadå blockerad..
Filmade av det från datorskärmen. Redigerade bort allt som hade med den stora Pratshowen att göra och kvar är bara själva numret Willkommen. YouTube? Nää där lär dom ha koll, så upp med det på min egna server och länka in det därifrån.. tappar lite i kvalitet men det är smällar man får ta…. Så passa på..

Njut och upplev ett shownummer på din datorskärm, som är både dekadent och samtidigt härligt friskt nonchalant och som nu framförs kväll efter kväll inför fullsatt salong på Studio 54, Broadway New York.

Klippet hittar du på sidan
Cabaret – Premiärer

Där kan man också hitta ett 20-tal recensioner av vårens olika Cabaret uppsättningar..

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: