Vad gjorde CIA-chefen i Kiev?

john-brennan-CIA-2

Varför reste den här mannen under falskt namn till Kiev under helgen som var? Enligt uppgifter från USA var det enbart för ett vanligt rutinbesök under hans rundresa i Europa.

I vilket fall som helst var det långsamt och tveksamt som USA medgav att CIA högste chef John Brennan hade besökt Kiev och haft överläggningar med Ukrainas makthavare.

Vi vet alla att CIA är duktiga på att infiltrera och starta krig. Varit delaktiga i många upplägg jorden runt. Som skulle gynna en sittande regering som vänder sig till USA för vapenhjälp. för att slå ner vad som kallas upprorsmakare..

1961 minns många fortfarande som Grisbuktsinvasionen. Med CIA tränade exilkubaner som skulle störta Castro och regimen på Cuba. Gick kanske inte så bra.

USA interventioner i Chile. Både före och efter Salvador Allendes valseger i ett demokratiskt Chile 1970. Året då Allende valdes till landets president.

Stödet under 2000-talet till colombianska regeringstrupper att hitta och döda representanter för FARC-gerillan.

Listan skulle kunna bli betydligt längre. Men visar ändå på CIA:s makt att kunna erbjuda en ”hjälpande vapenhand” för att förändra en spänd situation. Som den som nu råder i Ukraina och som visar sig öppet i de östra delarna av landet.

Var det bara en slump, en tillfällighet att Ukraina efter CIA chefens överläggningar satte in militärmakt för att slå ner terrorister i östra Ukraina. Nu var det inte längre Ukrainare som demonstrerade, inga proryska milisgrupper utan rätt och slätt terrorister understödda av Ryssland.

Måste ha varit lite av ett nederlag att många av dessa soldater, som lurades med att dom skulle ut på övning, inte ville delta i regimens ”terrorsanering”.

Det globala kriget mot terrorism som USA startade efter 11 september 2001 handlar ju om att bekämpa terrorism var den en uppstår. Obama har ändrat det lite till att lyda ”Overseas Contingency OperationAllt för att för att kunna passa bättre att rättfärdiga krig och krigs- handlingar. Brott begångna mot vedertagen internationell rätt.

Vilket ju skulle kunna passa bra in här. För att kunna stödja Ukrainas regering och militärmaktens insatser mot den egna befolkningen i östra Ukraina.

Lite tänkvärt att den Ukrainska interimsregeringens vokabulär ändrades till terrorister först efter CIA chefens besök.

Så nu har USA med CIA chefens hjälp  krattat manegen inför samtalen i Genève nu på skärtorsdagen (17.4 – 2014) Säkert också gett stöd och indikationer på vad för hjälp Ukraina kan vänta sig från USA:s sida.

Blir säkert ett tydligt fördömande av Rysslands alla handlingar både före, under och efter….

I Sverige kan vi följa vår Utrikesminister utpekande och fördömande av Rysslands alla handlingar på alla plan. Nu skriver Carl Bildt även om det historiska skeendet för att bättre passa in i hans syn på Ryssland.

För alla är nog ense om att de första mycket fredliga demonstrationerna på Majdam i Kiev började 21 november. Med sammanbrottet i förhandlingarna om ett associeringsavtal med EU.  Det är först i början på 2014 som det eskalerar och blir till en varböld i Ukrainas historia.

Men så här beskriver vår Utrikesminister (16.4 – 2014) det i sin blogg ”Alla dessa dagar”. Det är ju där i bloggen som svensk utrikespolitik bedrivs. Inte i Riksdag eller Regering utan i Carl Bildts egna blogg på nätet.

 – ” Att denna kris i sina olika faser sedan förra sommaren har drivits fram av Ryssland är viktigt att ha klart för sig, och i detta ligger ju att det först och främst är på Ryssland det ankommer att ta steg för att, om man så skulle önska, mildra eller lösa krisen

Som Alltid. Allt är Alltid Rysslands fel. Allt enligt Carl Bildt…

Karta över Ukraina och Krim

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: