Paris – Roubaix ”helvetet i norr”

paris-roubaix-2014

Helvetet i norr, kallas den här cykelklassikern som kördes allra första gången 1896. I år är det dax för att skaka loss de 257 km den 13 april. Som traditionen bjuder, till målgången inne på velodromen i Roubaix.

Vad är det då som gör just det här cykelracet till vad det är. Dåliga gatstensbelagda vägar. Pavé-sektioner, som en bilist skulle rubricera som stigar. I år är det 51.5 km gatsten som är uppdelade på 28 ”pavé-sektioner”, som gör loppet till vad smeknamnet antyder ”Helvetet i norr”.

Kärt barn har många namn. Paris – Roubaix går även under smeknamnet ”Queen of the Classics”.  Våren är de klassiska cykelloppens förlovade tid. Flandern runt. Amstel Gold Race. La Flèche Wallonne. Liege-Bastogne-Liege. Men Paris – Roubaix är förblir Drottningen bland vårens stora klassiker race.

Under 60-talet var loppets existens hotat. Vägarna blev för bra helt enkelt. Det blev allt svårare att hitta riktiga Pavé-sektioner, som ju var essensen av loppet. Berättas om byar där loppet var tänkt att dra fram, att man snabbt beslöt att asfaltera sträckan. Man ville helt enkelt inte visa upp vilka dåliga vägar man hade.

Någon föreslog sträckan i Arenbergskogen (Forêt d’Arenberg). Tävlingsledningen lär då ha svarat ”Vi letar gatsten, inte lera”. Sträckan i Arenbergskogen kom med och är numera en av de betydande och avgörande sträckorna av loppet. Den 2,4 km långa Pavé-sektion genom Arenbergskogen är klass 5 kategoriserad. Svårast tänkbara. I år även täckt med mossa och gräs som försvårar sträckan ytterligare.

I år är det jubileum. 10 år sedan Magnus Bäckstedt, den enda svensk som har segrat i Paris – Roubaixtog. Kunde lyfta det tunga priset högt över huvudet. En äkta gatsten från loppets beläggning. Paris – Roubaix hade varit en dröm för Magnus sedan 15 års åldern. När han först blev fascinerad av denna alldeles speciella tävling.

Racet som han sen vid 29 års ålder skulle vinna. Han har berättat hur mycket han hade ”pluggat” tävlingen. Alla videoklipp han hade studerat och alla gånger han själv kört igenom loppet innan tävling.

År 2004 kom han in på velodromen tillsammans med Fabian Cancellara, Tristan Hoffman och Roger Hammond. Allt bakgrundsarbete kom nu till sin rätt. Instängd på raksträckan på velodromen kunde han hålla sig kall.

Magnus-backstedt

– ”Jag blev instängd på raksträckan på velodromen när jag drog igång min spurt. Och istället för att få panik och gå tillbaka och gå den långa vägen, vilket man kanske gör normalt i ett sådant läge, så visste jag precis vad som skulle hända. När vi skulle komma ur sista biten av svängen så visste jag att det skulle öppnas en lucka på insidan, så det var bara att sitta och vänta för min del. Det var enbart på grund av det bakgrundsarbetet man hade gjort, hur folk rörde sig på velodromen. Det var där som det satt. Det var det vinnande ögonblicket”.

Uppdaterat med.. Resultat Paris – Roubaix 13 april 2014
resultat-paris-roubaix-2014

.

PARIS ROUBAIX TEASER 2014

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: