Granskar Tiggarvarning

vanligt-granskar-400

Lappen om Tiggarvarningen klicka på bilden

Så var vi där igen… En statusuppdatering på Facebook som delas och delas. Oftast utan någon kommentar. Så man vet inte vad personen som delade den vill säga. När man kollar upp lite ser man att den okritiskt har delats flera tusen gånger bara på någon dag. När jag får den, är den utan kommentar och dom som också fått den och delat vidare, har heller inte kommenterat varför dom delar vidare.

Funderar och tror faktiskt att de flesta som delar ett sådant här budskap inte är så aningslösa som att: ”Jag visste ju inte om det var sant. Det skulle kunna vara det. Man kan ju inte kolla allt.. typ” Så kan säkert tanken snurra och gå. Man har ju inte skrivit någon egen kommentar så man tycker ju inget som – – som skulle kunna tolkas… Utan bara delat…

Förutom de tusentals som delat det här inlägget, tillkommer alla som markerat att dom gillar inlägget. Som instämmer med vad lappen berättar. Jag bara skakar på huvudet, blir bara stum av förvåning och ledsen över folks aningslöshet om vad dom sprider för några fördomar. På Facebook, till sina vänner och bekanta.

Det är precis så här det går till att sprida fördomar och hat mot andra folkgrupper. Människor som faktiskt är dina medmänniskor… tänk på det.. Brrr.. Nu har jag skrivit av mig. Nu går vi över till något mer konstruktivt. Det är att både Expressen och Metro reagerade direkt på det här budskapet.

Metros rubrik: Tiggarvarningen i småstaden blev viral – men är full av lögner.
Här är Metros artikel om Tiggarvarningen.

Expressens rubrik: Nya bluffen som eldar på hatet mot tiggarna.
Här är Expressens artikel bluffen som eldar på hatet.

Aftonbladet följer upp: Tiggare hängs ut i anonym lapp på ICA.
Här är Aftonbladets artikel om flickan som tigger utanför butiken.

Vi börjar närma oss problemet. Romerna från Rumänien. Sveriges har i månader fört hemliga förhandlingar med Rumänien om att hjälpa landets Romer på plats. Dagens Nyheter berättar i en artikel Hemliga förhandlingar om tiggarna i Sverige.

Självklart är alla medvetna om problemet. Personer som kommer till Sverige med den rätt man har som EU medborgare att vistas här. Men man försörjer sig, i alla fall försöker försörja sig på tiggeri. Nästa artikel i det ämne är EU Minister Birgitta Ohlssons ilska. Rumänien måste ta ansvar.

Vill du läsa lappen som det här blogginlägget handlar om? Lappen som delades runt på Facebook tusentals gånger. Klicka på den runda vinjettbilden överst på sidan.

Så allra sist. Ha en bra dag och tänk på dina Medmänniskor!

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: