Ukraina och vägen mot väst

hograsektorn

Medlemmar ur Pravy sektor på Majdan Nezalezjnosti under Euromajdan 2014

Är det här en rättvis bild av ett demokratiskt Ukraina? I vilket fall som helst så var det så här den högerextrema grupperingen Högra sektorn (Pravy sektor) uppträde på Majdantorget i Kiev. När man tillsammans med ett brett spektrum av andra grupperingar inom samhället, drev kampen framåt…

Euromajdan
Kampen som en del kallade Demonstrationer för rättvisa och frihet. Som ett närmande till västvärlden och EU. Andra talade om kravaller, upplopp, revolt, revolution, maktkamp mellan olika grupperingar, aktivister och paramilitära grupperingar som t.ex. Ukrainas Patrioter, Spilna Sprava och Högra sektorn. Partier som UDAR,  Fäderneslandsförbundet och Svoboda.

Hela händelseförloppet med utgångspunkt från demonstrationerna på Majdan har kommit att benämnas Euromajdan eller ”Euromaidan”. Som först dök upp som en hashtagg (#) på twitter för vad som hände på Majdantorget (Majdan Nezalezjnosti) i Kiev..

De första demonstrationerna började på Majdan natten till den 21 november 2013. När man fick reda på att förhandlingarna om ett associeringsavtal med EU hade avbrutits. Under månaderna som gick blev demonstrationerna till upplopp och större och mer brutala, med flera dödsskjutningar som följd.

Första dödsfallen sker den 22 januari 2014. Fem personer mister livet. Fyra av dem dog av skottskador. Sen fortsätter det. Sammanlagt är det nu över 100 personer som mist livet och 1000 talet skadade. Till detta ett stort antal saknade personer. Så det lär dröja innan antalet personer som fått sätta livet till har räknats in.

Revolution
Ukraina gick nu in i ett revolutionärt skede som kan räknas till perioden 18 – 23 februari 2014. Då polis och demonstranter drabbade samman och 82 personer miste livet. Den 22 februari 2014 avsätts Ukrainas president Viktor Janukovytj och flyr landet.

Resultatet blev ett land i upplösning. Över 100 talet döda i skottlossningar. En flyende President Viktor Yanukovych. En ny interimsregering, med starka inslag från grupper som var verksamma på Majdan. Däribland det högerextrema partiet Svoboda.

En regering som vår Utrikesminister Carl Bildt anser ha kommit till i god demokratisk ordning.

Interimsregering
Ukraina får sin interimsregering den 22 februari 2014. Med Arsenij Jatsenjuk från Fäderneslandsförbundet som premiärminister. Även posten som interim president går till Fäderneslandsförbundet och Oleksandr Turtjynov. Fäderneslandsförbundet innehar nu sammanlagt 6 ministerposter. Det höger extremistiska partiet Svoboda som var väldigt aktiva på Majdan har fått 4 ministerposter.

Man utlyser presidentval till 25 maj 2014. Samma dag som EU går till valurnorna. Bara ett märkligt sammanträffande.. eller..

Ämbetet som Riksåklagare går till Oleh Mahnitskiy från Svoboda. Vilket säkert innebär att det inte blir någon fortsatt utredning om i fall att vissa politiker försökte planera en statskupp utifrån vad som hände på Majdan. Så kan man också tysta kritik i ett demokratiskt Ukraina… kan man tycka.

När det gäller massakern den 20 februari när omkring 80 personer dödades konstaterar Riksåklagaren den 2 april 2014 att ordern hade kom från den förre avsatta presidenten Viktor Yanukovych. Presidentens administration, ministern för inrikesfrågor, säkerhetspolisen och så ner till förövarna.  Jaha.. så var det ”utrett”… Ingen skugga ska falla på den nu sittande interimsregeringen.

– ”Vi känner relativt väl de ledande företrädarna och det är demokrater, europeiska demokrater som arbetar för värderingar som är våra och förtjänar vårt starka stöd”. Sa den svenska Utrikesministern om Svoboda. När han pressades av journalister. Aldrig ett negativt om Svoboda. Han avstår… Varför?

Ukraina och Krim
Halvön Krim med sina ca 2 miljoner invånare har varit en del av Ukraina. Som den självstyrande autonoma republiken Krim, sedan självständigheten från Sovjet 1991.. . 27 februari 2014 ockuperade maskerade män ett antal viktiga byggnader på Krim och etablerade en utbrytarregering i på Krim halvön. Som protest mot interimsregeringens maktövertagande på nationell nivå i Kiev.

En starkt bidragande orsak var med all säkerhet det beslut som interimsregeringen röstat fram med siffrorna (232 av 450 röster) Att att riva upp språklagen och återinföra ukrainska som enda nationellt språk på alla nivåer. Beslutet genomfördes aldrig, men finns där fortfarande, vilande.

Men först efter att Europaparlamentet krävt att det av Ukrainas interimsregering. Nåväl man beslutar sig på Krim att gå vidare med en folkomröstning den 16 mars om Krims tillhörighet. Där 97% röstade för en anslutning till Ryssland.

Den 18 mars 2014 undertecknar så Rysslands president Vladimir Putin. Vladimir Konstantinov, talman i Krims parlament. Sergej Valerjevitj Aksionov, premiärminister på Krim och Aleksej Tjalij, borgmästare i Sevastopol avtalet som gör Krim till en del av Ryssland.

Ukraina och Europeiska Unionen
Den 21 mars 2014 i Bryssel, undertecknades så associeringsavtalet mellan Ukraina och Europeiska Unionen EU. Den politiska delen av avtalet träder i kraft omedelbart. Där Ukraina förpliktigar sig till ekonomiska, juridiska och ekonomiska reformer för att närma sin politik och lagstiftning till de av EU.

EU-kommissionen avsätter 11 miljarder euro för att stärka landets ekonomi och uppmuntra arbetet med politiska och ekonomiska reformer. Handelsavtalet får vänta till efter president- valet 25 maj 2014. EU sänker även direkt och ensidigt tullavgifter för Ukraina.

Majdantorget är fortfarande belägrat av demonstranter. Som säger att dom ska vara kvar, i alla fall fram till den 25 maj när det är presidentval i Ukraina. Risken är stor att för Ukrainas sönderfall österut…

Men så kanske det måste vara när man som kuppmakare gör revolution och befolknings- grupper eller landsdelar inte vill följa med mot dom nya målen. Som kuppmakarna läs interimsregeringen beslutar om över huvudet på landets medborgare…

Vanligt & Vänligt:  Interaktiv karta över Ukraina och Krim

V-bjornen-01

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: